Hemelvaart

Het overkwam Judith Koelemeijer in de zomer van 1985 en circa 25 jaar later was ze pas in staat om er een boek over te schrijven.

Judith Koelemeijer Hemelvaart

Koelemeijer is bekend van de bestsellers Het zwijgen van Maria Zachea en Anna Boom en heeft allang bewezen dat ze kan schrijven. Maar autobiografisch schrijven, over een heftige gebeurtenis als het verongelukken van een vriendin tijdens een vakantie, dat is andere koek.

Na haar eindexamen in 1985 met vijf andere meiden op vakantie naar de Griekse eilanden. Ze hebben een hele gezellige en relaxte vakantie, maar in de laatste nacht gaat het gruwelijk mis: Annette verongelukt. Zonder werkelijk te begrijpen wat er gebeurd is, staan ze alweer op de boot naar het vaste land gezet en vliegen ze terug naar huis. Zonder Annette.

Enkele jaren geleden vond Judith de moed om haar verhaal op te schrijven. Ze ging daarvoor ook in gesprek met de andere vier meiden, de ouders en broer van Annette. Het is een schokkende ontdekking dat iedereen totaal andere herinneringen heeft van de fatale nacht op Paros.

Ze weten allemaal nauwelijks wat er werkelijk gebeurd is. Geen van hen is ooggetuige van het ongeluk geweest. Toch hebben ze zich alle vijf een beeld gevormd op basis van de sprokkeltjes informatie die ze in die nacht en ochtend opgepikt hebben.

In Judith komt dan de journaliste die ze is naar boven en er zin maar n ding op: Naar Griekenland om de rechtbankverslagen uit te pluizen en de Duitser opzoeken die veroordeeld is voor medeplichtigheid aan de dood van haar vriendin. Ze hoopt dat hij wil vertellen wat er exact gebeurd is.

Koelemeijer neemt je rustig mee naar de laatste nacht op Paros en sleept je vervolgens aan de hand de rest van haar verhaal door. Ze is een ijzersterk verteller en vertelt niet slechts haar verhaal, maar ze laat het je ook voelen. Het plezier, de wanhoop, de pogingen tot verwerking. De schuldvraag en reden van het ongeluk houden jou als lezer ook bezig. Krijgt zij, en jij dus ook, daar antwoord op?

Ik heb het boek in n ruk uitgelezen, ndat ik teruggekomen ben van vakantie. Ondanks het geen zwaarmoedig boek is, absoluut niet, is het ook niet echt een gezellig verhaal voor onder de zon, aan zee, op het strand. Maar leg het rustig vast klaar voor daarna.

Hemelvaart, Judith Koelemeijer, Uitgeverij Atlas Contact

Je koopt hem hier voor 19,95 euro

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?