Heerlijke oranje tulband cake

Heb je geen tulbandvorm in huis, maak je geen zorgen, want de ingredienten zijn ook afgestemd op een rechthoeking cakeblik van 28 cm. Wat deze Oranje Cake zo bijzonder maakt is het gebruik van amandelmeel. Daardoor krijg je een hele luxe cake, vol van smaak. En in het recept gebruik je de schil en het sap van een sinaasappel Niet alleen je hele huis gaat hier lekker van ruiken, maar dat zorgt ook een beetje voor een oranje touch.

Voor heel veel vriendinnen heb je nodig:

Ingredinten:

 • 150 gram boter,
 • 200 gram suiker,
 • 1 mespunt zout,
 • 4 eieren (of 3 grote eieren L),
 • 1 grote sinaasappel,
 • 100 gram amandelmeel,
 • 150 gram zelfrijzend bakmeel,
 • 2 theelepels bakpoeder,
 • 100 gram poedersuiker,
 • 1/4 eetlepel oranje food kleurstof aangelengd met 3/4 eetlepel water (totaal 1 eetlepel dus),
 • decoratieparels.

Bereidingstijd: (30+ ) 90 minuten.

Bereidingswijze:

 1. Laat alle ingredinten eerst op kamertemperatuur komen (circa 30 minuten.) Verwarm de oven voor op 150 graden / 135 hete lucht. Beboter de binnenkant van een groot cakeblik of tulbandvorm. Stof deze vervolgens af met een beetje bloem en zet apart.
 2. Klop in een kom de boter, suiker en zout zacht en romig. Dit duurt ongeveer 10 minuten.Voeg daarna n voor n de eieren toe. Let op dat je pas een volgend ei toevoegt als het ei daarvoor volledig is opgenomen tijdens het kloppen.
 3. Spoel de sinaasappel af onder een hete kraan en boen deze daarna goed schoon met een doek. Gebruik een zesteur om dunne schilletjes van de sinaasappel schil te trekken (of rasp deze op een fijne blokrasp.) Snijd daarna de sinaasappel doormidden en pers deze uit. Voeg zowel de schilletjes als sap toe aan het botermengsel en roer door.
 4. Zeef het zelfrijzend bakmeel en meng dit met het amandelmeel en bakpoeder. Mix dit vervolgens door het botermengsel. Schep het beslag in de cake of tulbandvorm en bak 1 uur en 1 kwartier (75 minuten) in de voorverwarmde oven. Je kunt de cake eventueel het eerste half uurtje afdekken met wat zilverfolie om verbranden te voorkomen. De cake is gaar als je er een (sat)prikker in steekt, en deze er weer schoon uitkomt. Is dat niet het geval, dan bak je de cake nog een paar minuten langer en doe je opnieuw de prikker test. Laat de cake 10 minuten afkoelen alvorens deze uit de vorm te halen, en laat daarna volledig afkoelen op een rooster.
 5. Keer de cake om op een bord (dus de onderkant wordt nu de bovenkant). Meng het poedersuiker met de kleurstof/water en smeer dit bovenop de cake.Druk her en der wat decoratieparels in het glazuur en laat goed opdrogen.

Eet smakelijk en fijne Koningsdag toegewenst!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?