Héérlijk! Ga ook voor de powernap
19 augustus 2020 

Héérlijk! Ga ook voor de powernap

Doe jij wel eens een powernap? Of heb je daar behoefte aan, maar vind je het eigenlijk 'niet kunnen'? Lees dan in dit artikel even waarom een middagdutje zo gek nog niet is!

Middagdipje

Is het je weleens opgevallen, dat je ’s middags op een bepaald moment wat duf en slaperig wordt? Het schijnt dat je van nature een dipje krijgt en wat slaperig wordt. Dat moment is vaak rond de 8 uur nadat je bent opgestaan Dát is het ideale moment voor je powernap.

Er is al veel geschreven over de powernap. Heb jij het ook al eens echt uitgeprobeerd? Zo niet, het is zeker de moeite waard. Uit onderzoeken blijkt onder meer dat je door een powernap stress kunt verminderen, alerter bent en een beter geheugen hebt als je regelmatig zo’n dutje doet. Daarnaast is het goed voor je gezondheid omdat je lichaam en geest dan even ‘rust’ hebben en zich bezig kunnen houden met alle noodzakelijke herstelwerkzaamheden.

Hoeveel slaap heb je nodig?

Als het gaat over leefstijladvies denken we vaak alleen aan voeding en beweging. Maar slaap hoort hier ook bij en is in mijn optiek net zo belangrijk. Misschien zelfs nog wel belangrijker, want te weinig slaap kan een negatief effect hebben op je voedingspatroon en op je beweging.

De meeste deskundigen zijn het erover eens dat het lichaam 7- 9 uur slaap per dag nodig heeft. Dit varieert per persoon. Het schijnt dat als je 6 uur (of minder) slaapt, het risico op een auto-ongeluk drie keer zo hoog is (!). Zorg er dus voor dat je echt voldoende slaapt. Het aantal uren (kwantiteit) is daarbij niet eens leidend: de kwaliteit van je slaap (dus hoe ‘diep’ je slaapt) is daarbij nog veel belangrijker.

Slaaptekort bestaat

Wist je dat je als het ware een slaaptekort opbouwt? Slaap je een nacht minder, dan merk je dat de volgende dag even. Maar als je gedurende langere tijd te weinig (kwalitatief goede) slaap krijgt, heeft dat onder meer effect op:

  • Je alertheid
  • Je reactietijd
  • Je geduld (het bekende ‘korte lontje’)
  • Je informatieverwerking
  • Je korte termijn geheugen
  • Je motivatie

De volgende dingen kunnen ook door onvoldoende slaap worden veroorzaakt: humeurig zijn, chagrijnig zijn, je gestrest voelen en soms zelfs agressief zijn.

De voordelen van een powernap

Studies tonen aan dat 20 minuten slaap in de middag meer rust biedt dan 20 minuten langer slapen slaap in de ochtend. Dat is toch zeker de moeite waard om het eens een week uit te proberen! Het beste moment hiervoor zou het moment zijn, waarop je lichaam zelf aangeeft vermoeid te zijn (dus vaak 8 uur na het opstaan tijdens die middag dip).

Het advies is, om bij een powernap rond de 15 tot 30 minuten te gaan liggen. Zeker niet langer, want dan kom je in het volgende stadium van de slaap terecht: de diepe slaap. Feit is dat je dan moeilijker en ook vermoeider wakker wordt: dat moet je niet willen. Zet dus een wekker en ga voor die 20 minuten.

Er zijn ook andere vormen van naps, bijvoorbeeld die van een uur. Maar dat is een stuk lastiger om te integreren in je dagelijks leven.

Extra tip: zit je in de drukte op je werk en heb je geen gelegenheid om even een dutje te doen? Ga dan voor een kort rustmoment van een paar minuten. Wil je toch graag even rust creëren en wat bijtanken? Sluit dan je ogen en houdt ze 5 minuten gesloten. Zorg voor rustgevende gedachten. Dus niet denken aan die enorme to-dolijst, want dan schiet je meteen weer in de stress. Een plek waar je dit trouwens in alle rust kunt doen op je werk is … de WC.

Probeer de powernap eens een week lang uit: doe een dutje op het moment dat je lichaam het aangeeft. Vergeet niet een wekker te zetten.

Over de schrijver
Hoi, ik ben Suzanne Aslander en ik blog met veel plezier op vriendinnenonline.nl over alles wat met vitaliteit & stressvrij leven te maken heeft.Graag deel ik mijn ervaringen, mijn expertise en mijn beste tips met jou over alles wat samenhangt met jouw mentale en fysieke vitaliteit.Denk aan: persoonlijke groei, werk/privébalans, stress, piekeren, beweging, voeding, hormonen, me-time en je passie volgen. Ik heb sinds 2016 een eigen bedrijf en ik begeleid vrouwen om de regie op hun leven te (her)pakken, zodat ze weer bewust & vitaal genieten. Dat doe ik zowel live (coaching, workshops en trainingen) en via mijn online programma’s.
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?