Wat ik zo interessant vind aan deze term, is dat hij ook vaak gebruikt wordt op gebied van internet en social media. Want we willen tegenwoordig elke minuut van elke dag onze telefoon checken: Heb ik een berichtje ontvangen, zijn er likes, reacties of volgers bijgekomen?
Het maakbare geluk
Met de komst van social media zijn we massaal al onze bezigheden gaan delen met de wereld. In het begin deelden we van alles op Facebook, tegenwoordig is het vooral een samenhang van de leuke momenten die we meemaken.
Juist doordat social media één grote bron is geworden van prachtige plaatjes en ogenschijnlijk perfecte levens, is de kans aanwezig dat je daar onzekerder van wordt. Niemand deelt op Facebook dat hij zich verveelt of eenzaam is. En dus lijkt het alsof iedereen leuke dingen aan het doen is, waardoor je het gevoel krijgt dat jij net zo’n geweldig leven moet hebben. Het maakbare geluk. En als je dan alleen thuis op de bank zit en tegelijkertijd op je telefoon kijkt wat anderen allemaal aan het doen zijn, dan wordt FOMO in de hand gewerkt.
Dopamine
Onze hersenen werken met een soort beloningssysteem en zodra deze geprikkeld wordt, komt er dopamine vrij. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het gokken of bij een alcoholverslaving, maar ook bij het gebruik van social media. De likes en reacties die je op een bericht kunt ontvangen, stimuleren dit beloningssysteem en daardoor heeft social media ook nog eens een verslavende werking.
Wat kunnen we er tegen doen?
Op Facebook en Instagram zie je continu wat anderen aan het doen zijn. Bovendien heeft Facebook een sterk algoritme ontwikkeld, die jou allemaal suggesties geeft voor leuke feestjes en activiteiten die bij jou passen. Probeer je niet te laten leiden door deze externe prikkels. Ga eens uit van jezelf. Wat wil JIJ? Misschien vind je het wel veel lekkerder om een avondje te Netflixen dan op een drukke vrijdagborrel te staan, leg je daar dan ook bij neer. Neem zelf weer de touwtjes in handen!
Telefoon uit
Probeer ook wat meer afstand te nemen van je telefoon, door deze wat vaker weg te leggen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om deze op bepaalde momenten op vliegtuigmodus te zetten. Ook helpt de app Forest je om je beter te kunnen focussen op bepaalde taken (zonder afgeleid te worden door je telefoon).
Geen kwantiteit, maar kwaliteit
Tot slot is het goed om bespreekbaar te maken dat je FOMO ervaart of je soms ongelukkig of eenzaam voelt. Je zult merken dat je niet de enige bent en het helpt je om de druk te verlichten. Wat ook goed helpt is om minder mensen te volgen, maar bijvoorbeeld meer mensen die passen bij wat bij JOU aansluit. Hierdoor krijg je echt content te zien die aansluit bij jouw interesses en persoonlijkheid. Geen kwantiteit, maar kwaliteit dus. Succes!
Vraagje: Heb jij wel eens last van FOMO?