Heb jij ook de verkeerde studie gedaan?
25 januari 2016 

Heb jij ook de verkeerde studie gedaan?

“Was ik toch maar rechten gaan studeren dan had ik nu waarschijnlijk een mooie carrière, was ik veel gelukkiger en zou ik in ieder geval meer verdienen!” verzuchtte Inge.
Inge heeft echter de kunstacademie gedaan en vervolgens lang leuk werk in die richting kunnen doen, maar nu is ze haar baan kwijt en heeft ze spijt van de keuze die ze lang geleden heeft gemaakt.

Herken je dat?
Misschien zou je nu inderdaad een andere studiekeuze maken als je het over kon doen.
Maar ja, op je 18de wist je nog niet wat je nu weet en heb je gekozen voor iets wat jou toen leuk leek, of omdat je ouders dat zo goed bij je vonden passen of misschien omdat je gewoonweg niks beters kon bedenken.

Spijt
Spijt hebben van je keuze van lang geleden heeft niet zoveel zin. Ga in plaats daarvan eens achterhalen wat de door jou gevolgde opleiding en het werk dat je gedaan hebt, allemaal gebracht heeft. Wat heb je daar geleerd? Welke vaardigheden heb je daar opgedaan en ontdekt? Welke kwaliteiten heb je laten zien en kunnen ontwikkelen?
Je waarde wordt namelijk veel meer bepaald door je ervaring dan door je diploma!
Vervolgens kun je dan gaan kijken hoe en waar je die kennis, vaardigheden en kwaliteiten nog meer kunt inzetten.
In het geval van Inge is haar creativiteit en het kunnen vertalen van de wensen van de klant zeker ook bruikbaar in andere sectoren.

Diploma
Heb je echt het idee dat je niet in aanmerking komt voor bepaald werk omdat je een papiertje mist, ga dat dan eens goed onderzoeken. Ga in gesprek met mensen uit die sector en check of dat idee klopt. Als het inderdaad nodig blijkt te zijn, ga dan na met welke opleiding of cursus je meer kans maakt en beslis of en hoeveel je daarin gaat investeren. Een aanvullende cursus is natuurlijk nog wat anders dan aan een geheel nieuwe studie beginnen. Bedenk dus goed wat je uiteindelijke doel is en hoeveel tijd en geld je erin wilt stoppen.
Want ook voor je nieuwe diploma geldt dat je vervolgens vooral ervaring op moet doen want met een papiertje erbij ben je er nog niet.

Ervaring
Het kan zijn dat je je onzeker voelt als je gaat reageren op vacatures in een sector waar je niet eerder hebt gewerkt. Vaak hebben mensen dan het gevoel dat ze afgerekend worden op hun ‘verkeerde’ opleiding, maar dat is dus niet zo. Ga maar na, als je zelf mensen beoordeelt op hun werk, doe je dat op grond van hoe ze te werk gaan of op grond van hun diploma?

Bedenk ook dat verreweg de meeste mensen niet meer precies datgene doen waar ze ooit voor opgeleid zijn. Mensen rollen vaak van het een in het ander omdat het zo uitkwam of omdat bleek dat ze iets goed konden, soms ook zonder daar het juiste papiertje voor te hebben.

Zou Inge gelukkiger zijn geweest als ze rechten had gedaan in plaats van de kunstacademie? Ik denk het niet. Ze had zich bij rechten misschien niet zo thuis gevoeld en haar creativiteit niet voldoende kunnen benutten. Ze heeft destijds niet toevallig voor de kunstacademie gekozen. Het paste goed bij haar, ze kon er van alles in kwijt en ze heeft er ook nog eens veel geleerd wat ze ook buiten de kunstwereld kan gebruiken. Alleen moet ze daar eerst zelf nog een vertaalslag in maken.

‘Verkeerde’ keuze
Staar je dus niet blind op diploma’s of op ‘verkeerde’ studiekeuzes uit het verleden. Kijk wat het werk je tot nu toe gebracht heeft. Uit alles wat je hebt gedaan, heb je iets kunnen leren. En bijna alles wat je ooit geleerd en gedaan hebt, kun je ook ergens anders inzetten.
Zorg dat je anderen duidelijk kunt maken wat je te bieden hebt, los van datgene waar je ooit voor gestudeerd hebt. Want als je je kwaliteiten en vaardigheden alleen kunt ‘bewijzen’ met een diploma van 20 jaar oud, dan klopt er iets niet!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?