Hé docent, waarom ben je niet op LinkedIn?
09 november 2016 

Hé docent, waarom ben je niet op LinkedIn?

Regelmatig train ik mentoren in het middelbaar onderwijs in de loopbaandialoog. Een mooie methode om leerlingen te begeleiden in hun loopbaankeuzes.

Docenten zijn opgeleid voor een bepaald vak en niet perse om loopbaangesprekken te voeren maar dat is iets wat inmiddels wel bij veel mentoren op het bordje ligt. Vandaar de trainingen dus. Een van de loopbaancompetenties die we daarin behandelen is ‘netwerken’. Natuurlijk bespreken we ook wat docenten zelf doen aan netwerken en of ze op LinkedIn aanwezig zijn. Steevast blijkt het grootste deel geen account te hebben of wel ooit een profiel aangemaakt te hebben maar er eigenlijk niets mee te doen.

Redenen?

‘Nou, ik houd niet zo van mezelf verkopen!’ ‘Die hele social media; ik heb er niks mee.’ ‘Daar heb ik helemaal geen tijd voor.’ ‘Ik ben toch niet op zoek naar ander werk.’

Tsja, gemiste kans zou ik zeggen!

Werk zoeken

Netwerken is niet alleen belangrijk op het moment dat je ander werk zoekt. Als je dan pas een netwerk gaat opbouwen, ben je redelijk laat. Bovendien is netwerken zowel geven als nemen. Als je alleen bij anderen gaat aankloppen als je iets nodig hebt, is de kans niet zo groot dat mensen staan te springen om jou te helpen.

Je kunt verder LinkedIn natuurlijk ook heel goed gebruiken om informatie op te doen over je vakgebied. Er wordt enorm veel gedeeld en er zijn veel interessante artikelen te lezen. Allemaal gratis!
Leuke manier van deskundigheidsbevordering dus.

Jezelf verkopen

Is Linkedin alleen bedoeld om jezelf te ‘verkopen’? Nee hoor! Natuurlijk is het een mooie manier om jezelf te profileren. Laten zien wat je doet, wat je kunt en wat je in het verleden allemaal gedaan hebt. Daarnaast kunnen ook anderen jou aanbevelen of jouw kwaliteiten onderschrijven. Niks mis mee om dat te laten zien toch?

Als je leerlingen wilt begeleiden in hun loopbaanproces, dan hoort daar ook bij dat ze weten wat hun kwaliteiten zijn, hoe ze zichtbaar kunnen zijn voor de juiste mensen, en hoe ze hun netwerk kunnen gebruiken. Toch mooi als je jezelf als voorbeeld kunt gebruiken en met behulp van Linkedin kunt vertellen én laten zien hoe jij dat zelf doet.

Social media

Niks hebben met social media? Sorry hoor, maar daar kun je toch echt niet meer mee aankomen. Ook al zou je er zelf niets op willen plaatsen, blijft het toch handig te weten wat leerlingen daar allemaal kunnen halen en kunnen laten zien!

In tegenstelling tot facebook is Linkedin echt een zakelijk netwerk, dus hartstikke handig om je contacten een berichtje te sturen als je een werkvraag voor ze hebt. Ook leuk om oud-collega’s, oud-leerlingen en andere bekenden te blijven volgen in de ontwikkeling van hun loopbaan.

Netwerken

Hoe mooi zou het zijn als ook meer docenten met Linkedin hun netwerk onderhouden en open stellen voor elkaar? Stel een leerling zoekt een dolfijnentrainer om een gesprek mee te voeren over dat beroep. De kans is niet zo heel groot dat jij zo iemand in je netwerk hebt. Op dat moment is het maar wat handig als je die vraag in je netwerk kunt ‘gooien’. Er is namelijk vast wel iemand binnen jouw netwerk die wèl contacten heeft met een dolfijnentrainer, of anders zo iemand in zijn of haar netwerk heeft en bereid is te bemiddelen in dat contact.

Want je weet misschien wel dat echt iedereen met slechts 6 tussenstappen te bereiken is! (‘sixt degree of separation’) Dat is nou de kracht van netwerken. Hoe beter je daar zelf in thuis bent, hoe beter je je leerlingen kunt begeleiden in hun loopbaanacties.

LinkedInmiddag

Dus plan samen met een paar collega’s een LinkedInmiddag in en ga er even voor zitten. Benoem elkaars kwaliteiten en vul je profiel zo compleet mogelijk in. Zorg voor een goede foto en nodig al je contacten uit om te linken. Je zult versteld staan van wat er allemaal te vinden is, zowel voor jezelf als voor je leerlingen.

Ik wens je alvast veel netwerkplezier!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?