Handige tips voor lenzendragers (to be)!
10 november 2018 

Handige tips voor lenzendragers (to be)!

Doe je lenzen s avonds uit

Het is belangrijk om voor het slapen gaan eventjes je lenzen uitgehad te hebben, zodat je ogen even tot rust kunnen komen. Denk hierbij aan een kwartiertje. Idealiter -en als je een bril hebt- is het goed om ’s avonds even een paar uur je bril op te zetten. Nog een tip, als je droge ogen hebt.. spuit dan geen lenzenvloeistof direct in je ogen, dat schijnt niet goed te zijn. Koop liever een flacon met druppels tegen droge ogen, dat is daarvoor gemaakt.

Hygine

Als je lenzen draagt, moet je extra goed om de hygiene letten. Je hoeft er niet bang van te worden, maar je ogen zijn toch kwetsbaar dus let even op de volgende punten:

  • Vervang regelmatig het lenzendoosje
  • Was je handen voordat je je lenzen uit of in gaat doen. Zo voorkom je dat er vuil aan de lens komt te zitten.
  • Vervang de lenzen tijdig en draag ze niet langer dan daar waar ze voor bedoeld zijn (daglens, maandlens, jaarlens)

Zoek prettige lenzen en lenzenvloeistof

Bij mij was het een lange zoektocht naar de lenzen die goed bij mij passen. Veel lenzen zorgden er namelijk voor dat mijn ogen zuurstof tekort kwamen, waardoor de aderen rood werden. Inmiddels heb ik goede zuurstofdoorlatende lenzen gevonden (Biofinity), heel fijn! Maar ook het belang van goede vloeistof moet je niet onderschatten. Dit draagt namelijk bij aan hoe prettig je je lenzen zitten en of je droge ogen krijgt. Inmiddels gebruik ik daarvoor Optifree Puremoist lenzenvloeistof en deze combinatie werkt voor mij erg goed. Het kan voor iedereen anders zijn dus laat je goed informeren en probeer meerdere dingen uit.

Vakantie

Op vakantie zijn lenzen nog wel een dingetje, ik kom regelmatig situaties tegen dat ze gewoon niet heel handig zijn. Allereerst begint het al in het vliegtuig (mits je een lange vlucht hebt), want je kunt eigenlijk niet slapen met je lenzen in. Dus in het vliegtuig doe je je bril op, maar bij aankomst op je vakantiebestemming wil je het liefst je lenzen weer in als je dit gewend bent. Tja, dan is het even een gewissel.

Ook moet je oppassen met het water in andere landen dat niet altijd zo hyginisch is als in Nederland. Je bakje afspoelen met water uit de kraan probeer ik niet te doen. Dus dan ben ik altijd met fleswater in de weer. Tot slot kan het zout of het chloor tijdens het zwemmen je ogen irriteren. Met je handen erin wrijven kan niet, want daar zit vaak ook zout, zonnebrand of zand aan. Daarom kunnen op vakantie daglenzen wellicht een goede vervanging zijn als je normaal (zachte) maandlenzen draagt.

Goed opmeten en je ogen laten controleren

Tot slot is het echt belangrijk om je ogen regelmatig te laten controleren. Je kunt nog wel een half jaartje doorlopen als je ogen weer eens een kwart achteruit gegaan zijn, maar vooral het kijken of je ogen niet te droog zijn, reageren op een tekort aan zuurstof of andere irritaties vertonen is goed om bij te houden.

Laseren?

Het lijkt mij heerlijk om mijn ogen te laten laseren, vooral om van die kwesties die ik onder het kopje ‘vakantie’ schreef, af te zijn. En het lijkt me ook zo makkelijk om s ochtends wakker te worden en om direct goed te kunnen zien. Ik kan het me haast niet voorstellen hoe dat zou zijn! Ik vind het zelf nog wel spannend, hebben jullie ervaringen?

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?