Gevulde donuts

Donuts zijn in Amerika onwijs populair en ze worden nu ook in Nederland steeds populairder. Dit recept geeft je een basisrecept voor het deeg om donuts te maken, maar ik ga nog wat verder en geef je een recept voor gevulde donuts. Dit is een recept uit het boek New York – Recepten uit de Big Apple, op het moment een van mijn favoriete kookboeken. Dit recept vergt wel wat tijd, maar het is enorm leuk om te maken. Dit is een heel geschikt recept om samen met iemand maken en dan kun je op het eind samen decoreren met verschillende kleuren glazuur, chocolade, nootjes sprinkels, en ga zo maar door.

Gevulde donuts

Wat heb je nodig?

  • Een frituurpan of een grote gietijzeren pan en een thermometer
  • Grote bakplaat/snijplank
  • Bakpapier
  • Keukenmachine met deeghaak, of je eigen handen
  • Grote kom
  • Steekvorm (dm ongeveer 6cm)
  • Een spuitzak met een kleine spuitmond

Gevulde donuts
Ingredinten:

  • Donuts
  • 70g boter, iets warmer dan kamertemperatuur
  • 360ml melk
  • 820g bloem
  • 10g gist
  • 115g suiker
  • 2 eieren en 1 dooier
  • 1tl vanille extract
  • el zout

Vulling

  • 17g mazena
  • 40g suiker
  • snufje zout
  • 220ml melk
  • 2 eidooiers
  • 25g boter
  • Merg van vanille stokje

Decoratie

  • Bijvoorbeeld wat gesmolten chocolade
  • Versiering, bijvoorbeeld fijngehakte nootjes of sprinkels
  • Of heel simpel poedersuiker

Bereidingswijze:
1. Meng de boter met de melk. Doe in een andere kom de bloem, zout, de gist en de suiker bij elkaar. Doe in weer een ander kommetje de eieren, eidooier en het vanille extract bij elkaar.
2. Voeg het bloemmengsel toe aan het melkmengsel en voeg daarna ook het eimengsel toe. Kneed dit tot dat je een soepel deeg hebt. Dit gaat het makkelijkste met een keukenmachine met deeghaak, kneed het dan 10 minuten. Met je handen kan natuurlijk ook, kneed het dan 20 minuten.
3. Rol het deeg tot een bal en leg deze in een ingevette kom en dek hem af met folie. Laat dit zon 1,5 uur rijzen of tot het in volume is verdubbeld.
4. Haal de gerezen deegbal uit de kom, kneed het nog een keer door, vorm weer een bal, leg het terug in de kom en laat het nog eens 3 uur in de koelkast staan.
5. Bestuif je werkblad met bloem. Leg 3 snijplanken of bakplaten klaar met bakpapier en bestuif deze ook met bloem.
6. Rol het deeg met een deegroller op je werkblad tot een dikte van ongeveer 2 centimeter. Steek cirkels uit het deeg en leg deze op de snijplanken of bakplaten. De restjes kneed je weer tot een bal en rol je weer uit. Net zo lang tot je deeg op is.
Gevulde donuts
7. Bestrooi de donuts met bloem, zodat ze niet aan het folie gaan plakken. Bedek ze met folie en laat ze nog eens 1 uur rijzen, tot ze in volume zijn verdubbeld.
8. Verhit de frituurpan tot 180C. Leg er steeds twee of meer in het vet en frituur ze ongeveer 1 tot 2 minuten aan iedere kant, of tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Laat ze volledig afkoelen voor je verder gaat met versieren en vullen.
9. Meng voor de vulling de mazena, suiker, zout en 1 eetlepel van de melk in een kommetje.
10. Meng de eidooiers met de rest van de melk. Giet mengsels samen in een steelpannetje.
11. Breng het mengsel aan de kook en blijf roeren. Zodra het kookt of ineens dikker wordt, haal je het van het vuur, maar blijf roeren. Als de room dik genoeg is, zoals bijvoorbeeld een dikke vla, voeg je de boter en het merg van het vanillestokje toe. Roer goed door en giet het vervolgens in een kom. Dek het af met plasticfolie, druk het folie tegen de pudding aan, zodat je geen vel krijgt en laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
12. Schep de vulling, als hij is afgekoeld, in een spuitzak. Maak met een eetstokje, of iets anders wat er op lijkt, een gaatje in de donut. Steek de spuitmond daar in en vul ze voorzichtig met de pudding. Niet te veel kracht zetten, anders kan de vulling niet goed over de donut verspreiden.
13. Voor de decoratie kan je wat chocolade smelten en deze in slierten over de donut gieten. Je kan ze ook bestuiven met wat poedersuiker. Het is maar net waar je zin in hebt en wat je het mooiste vindt! Succes en eet smakelijk.

Gevulde donuts

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?