Fabels en feiten over het dragen van contactlenzen
22 januari 2017 

Fabels en feiten over het dragen van contactlenzen

Volgens onderzoek van het CBS draagt 6 op de 10 mensen een hulpmiddel om scherp te kunnen zien. Daarvan draagt slechts 12% contactlenzen; dit blijken vooral jongeren te zijn. Eén van de voornaamste redenen dat er meer brildragers zijn dan lenzendragers, is dat er veel onjuiste verhalen de ronde gaan over contactlenzen. In dit artikel helpen we je de fabels van de feiten te onderscheiden als het gaat om het dragen van contactlenzen.

Lenzen zijn niet geschikt voor alle oogafwijkingen

Veel mensen denken dat het niet mogelijk is om met lenzen alle oogafwijkingen te verhelpen. Dit is echter onterecht. Voor elke oogafwijking is er namelijk een mogelijkheid om lenzen te dragen. Het is alleen wel per afwijking verschillend welke soort lens je dient te dragen. Op de website van Mister Spex wordt hier uitgebreider op ingegaan en kun je zien welke soort lens het beste bij je past. Wel wordt er geadviseerd om eerst naar een opticien te gaan voor een professionele oogmeting voordat je aan lenzen begint.

“Ik ben te oud of te jong voor lenzen”

In principe is er geen leeftijdsgrens verbonden aan het dragen van lenzen. Het hangt echter van het verantwoordelijkheidsgevoel van het kind af op welke leeftijd hij of zij ermee kan beginnen. Kinderen moeten namelijk in staat zijn om de hygiëne van lenzen in acht te kunnen nemen. Kijk hier voor meer informatie over lenzen voor kinderen. Ook ouderdom heeft geen invloed op het kunnen dragen van lenzen. Ogen worden slechts wat sneller droog naarmate je ouder wordt, wat maakt dat je wellicht van lenstype moet wisselen.

Lenzen kunnen achter je ogen verdwijnen

Dankzij de anatomie van het oog is het onmogelijk dat een lens achter je oog verdwijnt. De oogbal wordt namelijk beschermt door de zogehete conjunctiva. Dit is het membraan dat zich aan de achterzijde van de oogleden plooit. Hierdoor is het onmogelijk dat een voorwerp achter de oogbal kan slippen. Het ergste wat er kan gebeuren, is dat je lens verschuift wanneer je oog heel vochtig is of als je te hard in je oog wrijft. En zelfs dan is de kans groter dat de lens uit je oog valt dan dat hij blijft zitten.

Lenzen verergeren je zicht

Dat je zicht verandert naarmate je ouder wordt, is volkomen natuurlijk in een mensenleven. Als we ouder worden, zijn we kwetsbaarder voor zichtsaandoeningen zoals mypopia (dichtbijziendheid), cataract of AMD. Het dragen van lenzen heeft daar verder geen invloed op. Het is daarentegen wel heel belangrijk dat je je lenzen dagelijks grondig reinigt en ze op tijd vervangt voor nieuwe. Doe je dit niet, dan loop je kans op irritaties of zelfs ooginfecties.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?