Eigenschappen van de succesvolle ZZPer
31 juli 2018 

Eigenschappen van de succesvolle ZZPer

Zelf werk ik alweer een tijdje als freelancer, een soort van ZZPer toch? Tot dusver met succes, maar ik hoor ook wel eens andere verhalen. Het houdt mij al een tijdje bezig: is de succevolle ZZPer een bepaald type mens? Ik ben eens gaan kijken welke persoonlijke eigenschappen succesvolle ZZPers bindt.

Vastberadenheid

Van alle eigenschappen waarover een succesvolle ZZPer beschikt lijkt vastberadenheid veruit de belangrijkste. Als het gaat om CEOs van succesvolle bedrijven en entrepreneurs die een onderneming uit het niets opzetten, geldt dat een besluiteloze, weifelende topman of vrouw het niet ver schopt. Ook ZZPers die succesvol willen zijn moeten beslissingen kunnen nemen en knopen door kunnen hakken.

Mentale kracht

Voor het zakenblad Forbes onderzocht psychotherapeute Amy Morin wat de meest in het oog springende eigenschappen van succesvolle ondernemers zijn. Wat zij ontdekte is dat wat sommige mensen als koppig en drammerig ervaren, ineens als iets positiefs wordt gezien als het vastberadenheid wordt genoemd. Dit fascineerde haar enorm en daarom dook ze verder in het onderwerp mentale kracht. Daarbij legde ze de nadruk niet op wat succesvolle ondernemers doen, maar juist op wat ze niet doen.

Geen angst voor verandering

ZZPers zien in elke verandering een nieuwe uitdaging; mentaal sterke personen zijn niet bang voor verandering. Vasthouden aan zekerheden, blijven volharden in een vast partroon wordt door ondernemers als stilstand gezien. En stilstand is voor een ZZPer not done! Zet een ZZPer in een dynamische omgeving en hij gaat als een speer, aldus Amy Morin.

Controle hebben

De meeste ondernemers zijn geen control-freaks, verrassend genoeg. Ze raken niet van slag als er onverwachte dingen gebeuren zoals een vertraagde vlucht, een gemiste trein of een zieke babysitter. Dit zijn voor sommige mensen behoorlijke stressfactoren. Zo niet voor de mentaal weerbare ZZPer. De ZZPer verspilt geen energie aan wat hij niet kan veranderen en richt zich volledig op de zaken die hij wel kan controleren.

Succesvol?

Vastberadenheid, geen angst, als ZZPer moet je over nogal wat eigenschappen bezitten. Maar of je zonder deze eigenschappen niet succesvol wordt? Ik betwijfel het! Zelf kan ik voor geen meter knopen doorhakken en houd ik al helemaal niet van verandering. Toch ben ik een succesvolle ZZPer.

Wat zie jij als succesfactoren voor ZZPers?

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?