Een krachtig middel om aan je geluk te werken
25 februari 2016 

Een krachtig middel om aan je geluk te werken

Je kunt ook de video bekijken:

De eerste reden om dankbaarheid uit te oefenen is dat je meer geniet van positiviteit in je leven. Er zijn leuke en minder leuke dingen in het leven. Als je richt op wat er wel is, in plaats van wat er niet is, zal bij het uitoefenen van dankbaarheid ervoor zorgen dat jouw balans naar de meer leuke dingen in het leven uitslaat. Een voorbeeld is een oververmoeide moeder die ondanks het slaaptekort enorm geniet van haar kindje.

De tweede reden is dat je meer zelfvertrouwen krijgt en het is goed voor je gevoel van eigenwaarde.

De derde reden is dat je beter leert omgaan met stress en trauma. Je kijkt naar het NU. Een trauma verhelp je er uiteraard niet mee, maar wel ervaar je de ervaring minder heftig met een dankbare houding. Een leuk weetje: Mensen uiten automatisch dankbaarheid na een heftige gebeurtenis. Zo had men de emoties gemeten na de dag van 9/11. Na medelijden was dankbaarheid de meeste geuite emotie.

De volgende reden is dat je eerder geneigd bent anderen te helpen. Door je eigen dankbaarheid ben je bewust van je vriendelijkheid van anderen en wil je ook iets doen.

De vijfde reden is dat je makkelijker contact maakt, wat banden versterkt. Je komt in een opwaartse spiraal.

Reden zes is dat je jezelf niet zo snel met anderen vergelijkt en je voelt minder afgunst.

Reden zeven is dat dankbaarheid niet samen gaat met negatieve emoties. Het wordt minder heftig.

Ben je overtuigd? Wel of niet, je kunt het altijd proberen onder het mom van: Baat het niet, dan schaadt het niet!

Ik heb hier vier manieren hoe je dankbaarheid kunt uitoefenen. Kies de manier die het beste bij je past.

Manier n: Schrijf aan het einde van de dag drie tot vijf dingen waar je die dag dankbaar voor was. Probeer dit eens een week lang en ervaar het effect. Denk niet te moeilijk, ook de meest simpele dingen zoals een glimlach van een onbekende op straat is iets waar je dankbaar voor kunt zijn.

Manier twee: Vind een buddy en deel je ervaringen met elkaar. Benader elkaar en hou elkaar scherp. Moedig elkaar aan als het minder gaat of als je je oefeningen vergeet te doen.

Manier drie: Je staat op en bepaald op welk positief ding jij je die dag gaat richten. Dit kan een positieve gedachte zijn waar je meestal niet bij stil staat en wat je doorgaans onderwaardeert.

Manier vier: maak er een gewoonte van om iemand direct te bedanken. Dat kan telefonisch, per brief of rechtstreeks. Maak het concreet, beschrijf uitgebreid wat hij voor jou heeft gedaan en hoe dat jouw leven heeft veranderd. Merk op wat het effect op jou is.

Ik zou het geweldig vinden als jij je ervaringen deelt in het reactieveld hieronder!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?