Stap 1; Personages
Wat in je hoofd zit is een basis verhaallijn, hartstikke goed maar hier kun je geen boek mee vullen. Deze bestaat uit verschillende personages met allemaal hun eigen naam, uiterlijk en persoonlijkheid. Al deze dingen hoeven niet perse in het boek genoemd te worden maar zijn voor jou als schrijver wel belangrijk om te weten. Dan kun je daar op inspelen in het beschreven leven van de karakters.
Stap 2; Orde scheppen
Het verhaal wat jij in je hoofd hebt is voor jou natuurlijk heel logisch, is dat het ook voor de lezer? Ga er eens rustig bij zitten, stel een duidelijke inhoudsopgave op en deel het verhaal in hoofdstukken. Wanneer je een nieuw hoofdstuk begint is aan jou, denk eraan dat het prettig leest wanneer ze ongeveer dezelfde lengte hebben en het voor de lezer duidelijk is waarom het vorige hoofdstuk eindigde en de nieuwe begint. Bijvoorbeeld omdat het verhaal van locatie, personage, tijd of emotie wisselt.
Stap 3; De eerste lezers
Ook al ben je nog zo overtuigd van je eigen kunnen, je eigen werk redigeren is zo goed als onmogelijk, je leest gemakkelijk over foutjes heen. Kies daarom een paar vertrouwelingen die je de teksten als eerste laat lezen. Wees niet boos als zij kritische noten geven, schrijven is schrappen is een bekende spreuk. Kill your darlings is er net zo een, voor jou voelt het als je kindje maar als je naasten aangeven dat iets niet lekker leest dan zullen toekomstige lezers hier net zo over denken. Dit is dus waardevol commentaar.
Daarna is het tijd voor de uitgave. Dit kan je laten doen door een uitgeverij. Een andere optie is het zelfstandig uitgeven van je werk, zo blijft het bij jezelf maar heb jij er zelf ook meer werk van.
Wie weet schrijf jij wel de nieuwe bestseller!
P.S. Schrijven is schrappen is gelijk relevant, deze blog overschreed namelijk ruim het aantal woorden dat ik mag vullen. In een volgend blog zal ik uitgebreider ingaan op het verschil tussen een uitgever of zelfstandig uitgeven van je boek.