Door wie laat jij je van je plan afbrengen?
11 oktober 2016 

Door wie laat jij je van je plan afbrengen?

Rond mijn 17de ging ik aan de slag met mijn studiekeuze. Nog best een opgave, want ik wist vooral wat ik niet wilde. Op enig moment had ik toch een lijstje van 3 opleidingen die me aanspraken. Een daarvan was ‘de school voor journalistiek’.

Ik vond Nederlands namelijk altijd al een leuk vak en iets doen voor de radio, krant of tijdschriften leek me wel wat. In die tijd was de studiekeuzebegeleiding nog niet wat het nu is. Veel aandacht werd er niet aan besteed maar mijn school organiseerde wel een avond waarop oud-leerlingen iets kwamen vertellen over de studie die ze waren gaan volgen.

En opmerking bracht me van mijn plan af

Zo ook iemand die op de school van journalistiek zat en daar ging ik dus naar luisteren. Ik werd wel enthousiast van haar verhaal totdat ze zei dat die opleiding echt niet geschikt was voor introverte en verlegen mensen. Oei!

Ik plaatste mezelf toch wel in die categorie. Jammer dan, geen journalistiek voor mij dus. Ik ben vervolgens niet eens meer naar de open dag gegaan!

Achteraf kan ik me nog steeds enorm verbazen dat ik me zo door n opmerking van een idee heb laten afbrengen! Hoezo ben ik niet gewoon bij de opleiding zelf gaan kijken? Waarom ben ik op een ervaring van n persoon afgegaan? Tsja, zo kan dat dus gaan met plannen en ideen.

Hoe zit dat bij jou?

Heb jij ook wel eens een idee over je loopbaan dat je aan iemand vertelt en dat het door diegene meteen weer van tafel wordt geveegd omdat dat het niet verstandig is, niet realistisch, niks voor jou, je veel beter. kunt gaan doen, en vul maar aan.

En wat doe je dan? Laat je het er net als ik vroeger meteen erbij zitten of ga je zelf op onderzoek uit? Ik hoop toch echt dat laatste en anders wordt het nu de hoogste tijd.

Alleen jijzelf kunt bepalen of iets voor jou geschikt is, bij je past, het juiste moment is of wat dan ook. Laat je dus nooit zo maar door iemand van je plan afbrengen maar ga het gewoon goed onderzoeken! Ga gesprekken aan, ga kijken, ga voelen, ga ermee aan de gang. Natuurlijk kun je dan ook tot de conclusie komt dat het niks voor je is, maar dan is het wel JOUW conclusie.

Met mijn studiekeuze en loopbaan is het tenslotte helemaal goed gekomen.
Helaas voor de journalistiek ben ik mijn talenten anders gaan inzetten! 😉

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?