Doe deze 5 dingen elke dag om verantwoord te leven
28 december 2017 

Doe deze 5 dingen elke dag om verantwoord te leven

1. In beweging komen

De oermens was veel in beweging en eigenlijk is het mensenlijk lichaam daar ook voor gemaakt. Maar tegenwoordig bewegen we lang niet zo veel en regelmatig meer, dat geldt zeker voor degene met een zittend beroep. Maar ook de ontwikkeling van technologien zoals de telefoon, de auto, televisie en computer draagt eraan bij dat we niet meer zo actief zijn. Toch heeft je lichaam dit zeker nodig en dus is het goed om hier bewust mee aan de slag te gaan.

Zo kun je bijvoorbeeld in de lunchpauze of na het avondeten (een half uurtje) lekker gaan wandelen. De frisse lucht zal zowel je lichaam als geest goed doen. Maar ook in de alledaagse dingen kun je meer beweging realiseren door bijvoorbeeld met de fiets naar je werk te gaan, de trap te nemen in plaats van een lift of roltrap, lopend boodschappen te gaan doen etc.

2. Zorg voor genoeg (nacht)rust

Naast een actieve(re) levensstijl, vraagt je lichaam ook om voldoende rust. Vaak staan we hier niet voldoende bij stil hoe belangrijk het is om genoeg te slapen. Wanneer je namelijk onvoldoende uren slaapt, sta je eigenlijk de hele dag 1-0 achter. De aanzet tot beweging is dan nog moeilijker te realiseren en je gaat meestal meer en ongezonder eten om toch aan je energiebehoefte te komen. Hoeveel uur je nodig hebt, zal per persoon verschillen, maar het is wel heel belangrijk om elke dag op een vaste tijd naar en uit bed te gaan. Zo ontstaat er vast ritme waar je lichaam aan zal wennen en waardoor je beter in slaap kunt vallen.

3. Gezond eten

Natuurlijk is het ook belangrijk om gezond te eten en dat zit hem niet in een crash dieet om van je overtollige kilo’s af te komen. Nee, het is belangrijk om een levensstijl te creren die je vol kunt houden. Dus je mag heus wel een keer zondigen met wat lekkers, maar probeer je dagelijkse voeding bewust te kiezen.

Als je kiest voor volkoren, vezelrijke producten, groente en fruit, noten, meer plantaardige voedingsmiddelen en minder zout en suiker, dan is dat al een hele goede start. Daarnaast is het belangrijk om elke dag voldoende water te drinken, een goede richtlijn is 1,5 tot 2 liter water per dag.

4. Balans tussen lichaam en geest

Naast beweging, slaap en voeding, heeft je geest (je hersenen) ook rust nodig om goed met je lichaam in balans te komen. Dit staat los van het slapen, het gaat om ‘je hoofd leegmaken’. Je lichaam en geest werken namelijk niet afzonderlijk van elkaar. Als je lichaam ziek is (een griepje) voel je je ook niet erg blij, en als je hersenen oververmoeid zijn dan heeft je lichaam meestal ook geen energie.

Daarom is het van groot belang om je hoofd elke dag even leeg te maken, door bijvoorbeeld te wandelen, even van je afschrijven waarmee je hoofd vol zit, een goed gesprek of te mediteren. Kijk wat voor jou werkt en waar jij rust van gaat ervaren.

5. Doorzetten

Veranderingen in je leven doorvoeren, werken eigenlijk alleen goed als je deze kunt volhouden. Daarom is het ook niet goed om per direct je hele levensstijl om te gooien, want er zijn maar een handje vol mensen die dat weten vol te houden. Voer dus kleine dingen door en probeer dit druppelsgewijs te vermeerderen. Het moet een gewoonte gaan worden, dat goed vol te houden is. Begin bijvoorbeeld met altijd de trap te nemen en niet meer uit pakjes en zakjes te koken. Als je dat onder de knie hebt kun je een dagelijks meditatie momentje doorvoeren of een glazen water teller bijhouden. Kies en start in ieder geval met iets waar jij behoefte aan hebt en wat jij ziet zitten. Succes!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?