DIY tulle lampenkap

Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik vooraf dacht dit wel even tussendoor te doen. Het resulteerde in een iets groter en lastiger project dan ik dacht, maar wel een heel leuk project! En met mijn stappenplan hieronder moet het je lukken. 🙂

Je hebt nodig: witte tule (4-5 meter), lampenkap (ik gebruikte Ikea lamp Jra), elastische band, spelden, meetlint, schaar, lijmpistool en een naaimachine.

1. Meet de lengte op van de lampenkap en doe dit maal 2, nu heb je de diameter van de stof. Knip nu van papier (of een ander gekleurd stuk stof) een cirkel met de diameter die je net berekend hebt (bij mij was dit ongeveer 40 cm). Leg dit onder de tulestof als patroon en knip nu 9 lagen cirkels tule. Herhaal deze stappen met het gat (bereken weer de diameter van de opening van de lampenkap etc.). Verzamel alle stoffen en leg elke laag tule precies op elkaar.

2. Trek de elastische band strak om de bovenkant van de lampenkap. Rek het goed uit totdat het goed strak voelt (niet te strak, dan wil het elastiek snel naar boven springen) en voeg ongeveer 5 cm toe voor naadtoeslag. 3.Naai de uiteinden van het elastiek aan elkaar vast met een zigzagsteek.

4. Speld nu de elastische band vast aan de opening van de tule. Dit doe je aan de binnenkant van de rok op vier plaatsen; evenwijdig aan elkaar. Dus je verdeelt de elastische band in vier stukken en spelt hem daar vast. Naai onder de naaimachine (met een zigzagsteek) elk van die vier vast gespelde plaatsen verticaal naar beneden. Zo krijg je dus vier verticale genaaide streepjes op de elastische band. Naai nu in het midden van de band de gehele omtrek van de elastieke band vast aan de tule; rek elk van de vier delen van de elastische band evenveel uit terwijl je met de naaimachine eroverheen naait.
(Deze stap is lastig uit te leggen, dus schroom niet om in de comments vragen te stellen!;-) )

5. Pak het overige tule en probeer hier lange stroken van te maken. Pak de lijmpistool en spuit een dunne verticale lijn. Lijm het begin van de tule vast en wikkel dit vervolgens van binnen naar buiten om de lampenkap. Herhaal deze stap als je verschillende stroken gebruikt om de lampenkap te bedekken. En dan het moment waar je zo op hebt gewacht: pak de tule rok en trek die over de bovenkant van de lampenkap.

Ik denk dat het een gevalletje is, you either hate it or your love it. Sommigen vinden het te kitch of te tuttig, en andere vinden het helemaal te gek. Ik behoor tot die laatst groep. Juist doordat ik de gang voor de rest (voorlopig) rustig houdt, vind ik het heel erg passen en kun je zoiets geks/excentrieks doen. Het zet daarnaast ook heel erg de sfeer in de gang, je komt binnen en wow.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?