Het beeld dat mensen vaak hebben bij ‘normaal eten’
Zes keer per dag eten (nooit je ontbijt overslaan!), elke dag 2 stuks fruit en 250 gram groente, elke dag variren, zoveel mogelijk producten met toegevoegd suiker vermijden, alleen volkoren producten, nooit teveel eten in een restaurant, enkel in het weekend wat lekkers, nooit meer dan n koekje, snoepje etc. Dit is het idee dat een hoop mensen van normaal eten hebben. Ontzettend gestructureerd en altijd met mate.
Bovenstaande heeft in mijn ogen enkel met het streven naar perfectie en weinig met normaal eten te maken. En streven naar perfectie, is streven naar falen. Ik wil je laten zien dat normaal eten waarschijnlijk minder normaal is dan je denkt.
Wat is normaal eten dan wel?
Normaal eten is eten tot je verzadig bent. Het betekent in staat zijn te kiezen wat je lekker vindt en er van te eten tot je genoeg hebt niet totdat jij vndt dat je genoeg hebt. Normaal eten is bewust zijn van wat je eet zonder er obsessief mee bezig te zijn. Normaal eten is soms eten vanuit frustratie, verveling of blijheid.
Normaal eten betekent meestal 3-6 maaltijden per dag, maar soms is het gewoon eten wat voor handen is op het moment dat het mogelijk is. Normaal eten is een deel van de koekjes laten liggen, omdat je weet dat je er morgen weer van kunt eten. Normaal eten is ook alle koekjes in n keer opeten, juist omdat ze nu zo lekker smaken.
Normaal eten is de ene keer teveel eten, met als gevolg een oncomfortabel vol gevoel. De andere keer eet je te weinig en wenste je dat je meer had gegeten. Normaal eten gaat de ene dag vanzelf om vervolgens de andere dag weer achter de feiten aan te lopen. Normaal eten is flexibel. Afhangend van je hongergevoel, je dagindeling, je gemoedstoestand en je toegang tot eten op dat moment.
Real life kan rommelig en onverwacht zijn. Zo mag het met je voedingspatroon ook zijn. De waarde zit juist in het leren daar mee om te gaan. Dat is wat in mijn ogen een normaal en gezond voedingspatroon is.