D tip voor meer geluk in je leven
25 augustus 2018 

D tip voor meer geluk in je leven

Hype

Geluk is een hype op dit moment. Hierdoor is er de laatste jaren veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Sonja Lyubomirsky is hoogleraar Positieve Psychologie en zij heeft ontdekt welke factoren ons geluk bepalen. Deze factoren zijn: Genetische aanleg, omstandigheden en je gedrag. We lichten ze hieronder even toe.

1. Genetische Aanleg
Deze bepaalt voor maar liefst 50% je geluk.Na een tegenvaller of na een positieve gebeurtenis val je altijd terug naar je genetische bepaalde aanleg.

2. Omstandigheden
Deze hebben ongeveer 10% invloed op je geluk. Uit onderzoek blijkt dat het effect van hoe rijk, intelligent of hoe mooi je bent, marginaal is. Stop dus meteen met het stemmetje in jezelf: Wat zou ik gelukkig zijn als…

3. Gedrag bepaalt voor 40% je geluk
Dit is heel goed nieuws, want dit is dus waar jezelf actief iets aan kunt doen. Geluk is voor 50% bepaald bij je geboorte. Maak gebruik van de 40% bewust gedrag die je tot je beschikking hebt!

Dankbaarheid

Om alvast een tipje van de sluier op te lichten is hier een hele krachtige en makkelijke tip om meteen mee aan de slag te gaan: Toon dankbaarheid. We zijn als nederlanders geneigd eerder naar het negatieve dan naar het positieve te kijken.

Schrijf elke dag, voor het slapen gaan, drie tot vijf dingen op die goed zijn gegaan die dag of waar je dankbaar voor bent. Doe dit zelfs als je een ontzettende rotdag hebt gehad. Er is altijd iets positiefs te vinden, hoe klein het ook is. Zo stuur je je brein naar positieve gedachtes. Hou dit minimaal een week vol, en je zult zeker effect merken! Als we dit met zn allen doen, worden we misschien wel nummer 1 in het lijstje van de Gelukkigste Landen van de Wereld.

Boeken

De boeken De maakbaarheid van het geluken De Mythes van Geluk van Sonja Lyubomirsky kan ik je van harte aanbevelen als je praktische tips wilt voor het werken aan je geluk. Ik ben erg benieuwd naar je reactie of jouw eigen ervaringen.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?