Checklist: Heb jij een goede relatie?
09 december 2019 

Checklist: Heb jij een goede relatie?

Wanneer weet je dat je goed zit in een relatie met een partner? Vooral als jezelf kan zijn. Hoe herken je dat?Hieronder wat tips hoe je de relatie verder uitbouwt.

1. Jullie hoeven niet te veranderen

In een goede relatie moet het niet zo zijn dat jij de ander naar jouw hand wilt zetten. Natuurlijk kun je je in bepaalde dingen aanpassen, maar in basis ben en blijf je jezelf. Jullie zijn allebei een individu en niemand heeft de waarheid in pacht of weet hoe ‘de perfecte ik eruit moet zien. Dus probeer de ander niet te veranderen en accepteer elkaar zoals je bent!

2. Vrienden en familie vinden dat jullie goed bij elkaar passen

Natuurlijk gaat het er vooral om of jullie gelukkig zijn, maar vaak zegt het wel iets als de belangrijke personen jullie goed bij elkaar vinden passen. Zij kennen jullie immers het beste en bovendien stralen jullie samen iets moois uit wat weer positieve reacties oproept bij de omgeving.

3. Jullie zijn gelijkwaardig aan elkaar

Het is belangrijk dat een relatie gebaseerd is op gelijkwaardigheid. Jullie hebben allebei evenveel inspraak en er wordt goed naar elkaars wensen geluisterd. Vaak is het wel zo dat de n meer de broek aan heeft, maar het moet niet zo zijn dat diegene ook over de ander heen loopt.

4. Je kijkt ernaar uit om de ander weer te zien

In een goede relatie vind je het heerlijk om de ander weer te zien. Het maakt eigenlijk niet uit wat je precies gaat doen; het kan samen koken zijn of een strandwandeling maken, jullie maken er wat gezelligs van samen!

5. Eigen tijd en gedeelde tijd is in balans

Natuurlijk zijn jullie graag samen en zo hoort het ook. Toch is het ook belangrijk om zelf dingen te blijven ondernemen. Zorg ervoor dat jullie beiden ook je eigen vrienden, sport, hobby’s en/of andere uitlaatkleppen behouden.

6. Jullie praten over seks

Niet voor iedereen is dit onderdeel vanzelfsprekend of makkelijk om te doen, maar het is wel heel belangrijk om samen over seks te praten. Geef aan wat je wensen zijn, waar je je wel en juist niet prettig bij voelt. Ook op dit vlak moeten jullie elkaar door en door leren kennen.

7. Er is sprake van volledige vertrouwen

Een goede relatie is gebaseerd op vertrouwen. Dus je hoeft niet de telefoon, mail of zakken van je partner te controleren. Heb je het gevoel dat dit wel nodig is? Dan moet je echt even aan de bel trekken en met elkaar gaan praten waar dit vandaan komt en hoe je het kunt verhelpen.

8. Effectieve ruzies of discussies

Hebben jullie wel eens ruzie of een flinke discussie? Geen probleem, dit hoort ook bij het hebben van een relatie. Wel is het belangrijk dat je tijdens zo’n ruzie allebei de intentie hebt om de situatie op te lossen of een gemeenschappelijke mening te creren waarin jullie je allebei kunnen vinden. Wanneer je het doel hebt om de discussie of ruzie te winnen, dan zit je verkeerd.

9. Jullie stimuleren elkaar om te groeien

Jullie stimuleren elkaar om kansen te pakken en je te ontwikkelen. Zolang het niet ten koste gaat van de relatie, geef je de ander ruimte om stappen te nemen die groei bevorderen. De ene keer krijgt de n meer ruimte, de andere keer kan de ander zijn kansen pakken. Zo help je elkaar verder!

10. Plannen voor de toekomst

Hoewel het goed is om in het ‘nu’ te leven, is het ook belangrijk om af en toe vooruit te kijken. Zodra jullie samen nog meer plannen maken voor de toekomst, is dat een goed signaal. Wellicht willen jullie nog een keer een mooie reis maken of een ander huis kopen? Blijf lekker met elkaar fantaseren en nieuwe plannen uitwerken, zo blijven jullie allebei geprikkeld en enthousiast.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?