Boekrecensie: A dogs purpose. 'Een uniek inkijkje in het hoofd van een hond'
21 juni 2017 

Boekrecensie: A dogs purpose. 'Een uniek inkijkje in het hoofd van een hond'

Negen levens

Cameron zorgt deze zomer voor een verfrissende wind in het roman genre. Voor hem geen boek beschreven vanuit het perspectief van een mens, maar vanuit een hond. Hoofdpersoon Bailey wordt geboren als straathond. Na een paar weken op straat te hebben geleefd wordt hij geadopteerd door een gezin. Daar wordt hij meteen beste maatjes met de achtjarige Ethan. Bailey wordt al snel onderdeel van het gezin en zorgt ervoor dat Ethan steeds meer uit zijn schulp kruipt. Maar zijn rol als lievelingsdier is niet de enige. Bailey wordt opnieuw geboren, dit keer als stoere politiehond. Zoals je waarschijnlijk al uit de titel hebt kunnen afleiden, gebeurt deze wedergeboorte een aantal keren.

Tranen van het lachen

Hou de tissues maar bij de hand wat je gaat een emotionele rollercoaster in met Een hond met negen levens. Het ene moment staan de tranen in je ogen van het lachen. Vooral als Bailey wordt gewassen met tomaten als hij achter een stinkdier aan heeft gezeten. Het volgende moment staan de tranen in je ogen van ontroering. Bailey bezit over een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Zo helpt hij de hele familie vaak zonder het zelf te weten. Cameron heeft Bailey zo goed beschreven dat je op de helft van het boek niet eens meer door hebt dat het om een hond gaat. Zijn emoties zijn haast menselijk.

Reflecteren

Cameron laat ons ook kijken naar ons eigen gedrag. Ben jij je er bijvoorbeeld van bewust wat je doet als je verdrietig bent? Blijkt dat voor een hond die signalen van verdriet al een paar uur van te voren goed zichtbaar zijn. Cameron geeft ons iets om over na te denken, maar laat dit een klein deel van het boek zijn. Humor voert hoogtij, met hier en daar een filosofische hondgedachte.

Een hond met negen levens ontroert, is geweldig geschreven maar is vooral een boek dat je nog lang zal bijblijven. Het zet Hatchi in de schaduw en brengt ons een nieuwe lievelingshond.

Je kunt de nederlandse versie van het boek kopen bij Bol.com voor 17,99.

Film
Ben je meer van de films? ‘Een hond met negen levens’ draait nu ook in de bioscoop onder de naam: ‘A dogs purpose’.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?