Ben jij een perfectionist? Dan herken je vast deze 5 dingen!
01 september 2017 

Ben jij een perfectionist? Dan herken je vast deze 5 dingen!

1. Frustratie

Jij maakt met jezelf duidelijke afspraken hoe jij bepaalde doelen gaat behalen en als dit dan vervolgens helemaal misgaat, dan baal je daar niet zon beetje van, maar enorm en dat mag iedereen ook weten! Mensen om je heen zullen waarschijnlijk denken; waar maak je je druk om, maar jij moet dit nou eenmaal even verwerken.

2. Kritiek

Goed om kunnen gaan met kritiek? Nee hoor, dat gaat jou echt niet lukken. Je ziet het als afgaan als mensen kritiek op jou leveren. Je bent immers al hartstikke kritisch op jezelf en dat minpuntje had je zelf natuurlijk ook allang gezien. Om dat vervolgens ook nog van anderen te horen, kun je er eigenlijk niet bij hebben.

3. Tot het gaatje

Jij gaat echt tot het uiterste om jouw doel te halen en alles perfect af te handelen. Je gaat geregeld over je eigen grenzen heen en neemt structureel teveel hooi op je vork. Het resultaat is dat je vaak overwerkt en lang met bepaalde taken bezig bent. Als gevolg daarvan hou je te weinig tijd voor jezelf, je partner of gezin en waarschijnlijk ook voor je vriendinnen over, waardoor je jezelf helemaal kunt uitputten en mogelijk zelfs tegen een burn-out kunt aanlopen.

4. Uitstellen

Hoe gek het ook klinkt, perfectionisten zijn erg goed in dingen uitstellen. Juist de angst om niet aan de verwachtingen te voldoen, draagt eraan bij dat je dingen voor je uit gaat schuiven. Ben je eenmaal begonnen, dan kan het ook erg lang duren voordat je een taak afgerond hebt. Het moet immers wel perfect zijn natuurlijk.

5. Competitief

Je bent een echte streber en je legt de lat continu hoog. Je gaat immers voor goud en je vindt het lastig als je ergens minder goed in bent dan anderen. De zelfde perfectie verwacht je van anderen indien je met hen moet samenwerken en daarom zijn groepsprojecten niet perse aan jou besteed.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?