Au- en wow-momenten!

Het klinkt misschien als jip-enjanneketaal, maar het maakt vast meteen duidelijk om wat voor situaties het gaat.

Als je op zoek bent naar ander werk en nog niet precies weet welke richting je op wil, dan is het zaak om van alles over jezelf op een rijtje te krijgen en daarbij horen ook je drijfveren en motieven. En om daar meer duidelijkheid over te krijgen, kun je gebruik maken van au- en wow-momenten.

Wow!
Laten we beginnen met de leuke helft; de wow-momenten. Neem eens een situatie in je hoofd waarbij je je dacht: wow, dit is gaaf! Wanneer was dat? Wat gebeurde er toen? Wat maakte dat je daar zo blij, super enthousiast of gelukkig van werd? Kwam het door de mensen met wie je was? Of deed je iets waarvan je niet wist dat je dat kon? Of was de omgeving zo bijzonder dat je daar helemaal blij van werd?

Die momenten zijn leuk om je te herinneren maar geven je tegelijkertijd ook veel informatie over waar jij nou echt gelukkig van wordt. Het zegt iets over de drijfveren die je hebt of over de omgeving waar jij je helemaal op je plek voelt. Voor iedereen zijn die momenten uniek. Waar jij een wow-moment kunt beleven bij een presentatie die je geeft aan een volle zaal, zal dat bij een ander alleen maar als stressvol ervaren worden. Heel persoonlijk dus en daarom belangrijk om te onderzoeken. Want hoe gaaf zou het zijn om werk te hebben waar je vaak wow-ervaringen hebt!

Au!
Naast die gelukzalige momenten kent iedereen ook au-momenten. Onenigheid op je werk, ontslag, ziekte, burn out, grote conflicten en noem maar op.

Ga eens na welke gebeurtenissen in je leven jou gemaakt hebben tot wie je nu bent. Bedenk er maar eens drie. De kans is groot dat er minstens n au-moment bij zit. Klopt dat? Die momenten hebben je namelijk iets geleerd over jezelf. Het zijn momenten waarbij je in eerste instantie niet weet hoe en of je daar bovenop zult komen. Eenmaal weer uit die situatie (want gelukkig blijk je er meestal toch echt weer bovenop te komen), kunnen die situaties je veel leren over jezelf. Maar dat leer je alleen door er bij stil te staan en er met anderen over te praten. Net als bij de wow-momenten kun je hier namelijk nagaan waarom je nou precies zo boos, gekwetst, verdrietig of onzeker werd. Wat zegt dat over jou?
Ook de manier waarop je je erover heen hebt gezet, geeft veel informatie. Wat heb je gedaan, gedacht en hoe ben je verder gegaan?


Loopbaan

Voor je loopbaan zijn die momenten ook heel waardevol. Ze geven namelijk aan waar jij voor staat, wat jij echt belangrijk vindt en waar je moeite voor wil doen. Als je dat helder hebt, kun je veel meer richting geven aan je loopbaanproces. Je kunt op zoek naar werk waar je voldoening uit haalt en naar die werkomgeving waar jij je als een vis in het water voelt. Koesteren dus die momenten.

De wow-momenten geven je informatie over wat jou blij en gelukkig maakt. De au-momenten leren je waar het voor jou echt om draait in het leven en in werk. Allebei belangrijk want zonder die kennis zul je jouw droombaan nooit kunnen vinden en dat zou zonde zijn. Ik wens je daarom nog veel wow- n au-momenten toe! 🙂

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?