De lekkerste appels om appeltaart mee te maken vind ik de wat zurige appels. Die eigenlijk net te zuur zijn om zo op te eten. En laat er nou nt in onze moestuin een enorme appelboom staan! Door de vele regen van de afgelopen tijd is de groei, die zo voorspoedig ging, toch wat vertraagt. Ze zien er nog niet zo vol, mooi en glanzend uit. Jammer! Toch vallen ze al van de boom Hmm. Nou, rapen dan maar! En die exemplaren die wel van een rood blosje zijn voorzien, die pluk ik van de boom. Voor zover ik erbij kan dan..
Het is nu de tweede zomer dat we letterlijk de vruchten plukken van onze moestuin. Ruim 200 vierkante meter. Niet niks! We delen deze lap met een anders stel en gelukkig heeft mijn vriend zeer groene vingers! Ik iets minder namelijk al begint het zeker te komen! Het is hard werken, maar bevalt super goed. Zo fijn, smaakvol en echt cht vers. Geen groenten uit een koeling zoals je in de supermarkt vaak kunt vinden. Onze vriezer is dan ook helemaal gevuld met allerlei bessen, courgette soep, geblancheerde groentes en nog veel meer lekkers. Naast de vriezer staat een zak aardappels en liggen een paar flinke pompoenen en een berg komkommetjes en radijsjes. De doperwten waren trouwens ook super lekker! Mijn ouders hadden vroeger ook een moestuin en het is grappig hoe je de lekkere smaken ineens weer herkent en her ontdekt. Een aanrader hoor, zon moestijn! Goed voor je geest en gezondheid ook, plukken en lichamelijk bezig zijn in de frisse buitenlucht. Meerdere vliegen in 1 klap haha.
Maar, excuses, ik dwaal af. Appels! Met deze appels maak ik vandaag, hoe verrassend: appeltaart. Altijd goed! Maar, niet zomaar een appeltaart, nee, een suikervrije & vegan appeltaart! En neem maar van me aan, die doet niet onder voor de ongezondere variant hoor!
Je kunt er ook een glutenvrij baksel van maken. Neem dan amandelmeel of rijstmeel ipv speltbloem.
Wat heb je nodig? (voor 12 punten, bakblik van 24 cm)
Voor het deeg:
– 8 grote zachte dadels (geweekt in warm water)
– 100 gram speltbloem of speltmeel.
– 250 gram ongebrande notenmix, fijngemalen.
– 20 gram gebroken lijnzaad
– 25 gram pompoenpitten, gemalen.
– 25 gram zonnebloempitten, gemalen.
– 4 eetlepels kokosolie
– snufje zout
Voor de vulling:
– kilo zurige appels uit eigen tuin, geschild en in stukjes
– 2 eetlepels kaneel
– 25 gram rozijnen
– 25 gram cranberries
– sap van halve citroen
– als je wilt: scheut juttersbitter
– 25 gram speltbloem
En hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180 graden C.
1. Meng alle droge ingredinten in een grote kom.
2. Neem de dadels uit het water en prak ze. Voeg water toe tot je een papje krijgt.
3. Smelt de kokosolie op laag vuur en meng dit door de dadels.
4. Voeg het dadel mengsel toe aan de droge ingredienten. Mix en kneed het geheel goed tot dat er een deeg bal ontstaat.
5. Wikkel de deegbal in huishoudfolie en leg het in de koelkast te rusten.
6. Meng nu de appelstukjes in dezelfde kom met de rozijnen, cranberries, citroensap en eventueel juttersbitter (geeft een lekker kruidig smaakje en de alcohol verdampt in de oven).
7. Strooi de kaneel erover en meng goed.
8. Als laatste kan het beetje speltbloem erbij. Dit zorgt voor een heerlijk smeuig laagje tussen de appels, omdat het het vocht opvangt tijdens het bakken en dat de taart niet uitelkaarvalt als je hem aan snijdt.
9. Vet een springvorm (24 cm) in met een beetje kokosolie.
10. Bekleed de bodem en zijkant van de vorm met het deeg. Druk het goed aan en prik daarna met een vork wat gaatjes her en der in het laagje deeg op de bodem. Je kunt een deel overhouden en dat later kruislinks over de taart leggen, dat heb ik dit keer niet gedaan.
11. Vul de springvorm met de appelvulling en druk het een beetje aan.
12. Bak de appeltaart in ongeveer 45 / 60 minuten goudbruin. Goed in de gaten houden. Een verbrand exemplaar is zooooo zonde!
13. Laat de taart even een kwartiertje afkoelen. I know geduld is een schone zaak. En haal hem dan uit de vorm, puntje snijden en smullen maar!
Eet sMMMMakelijk!