Relativeren
Een afwijzing na sollicitatiegesprek is niet leuk en zeker niet als het een hele leuke functie betrof. Als dit je geregeld overkomt, kan de moed je in de schoenen zakken. Toch moet je je weer gaan herpakken om uiteindelijk toch bij een leuke baan aangenomen te worden.
Zie zo’n afwijzing dan ook niet als een persoonlijke afwijzing, er kunnen talloze redenen zijn waarom iemand anders nt meer geschikt was voor deze functie. Dat hoeft zeker niet aan jou te liggen!
Deel je gevoel
Zorg dat je je rotgevoel deelt met vrienden en familie en ga het niet in je eentje opkroppen. Dan wordt het alleen maar erger en omstanders kunnen het vaak vanuit een andere invalshoek bekijken. Ga niet op social media je hele verhaal posten, dan krijgt het onderwerp alleen maar meer (negatieve) aandacht en wordt loslaten nog lastiger.
Vraag om feedback
Stuur het bedrijf in kwestie een mail waarin je vraagt waarom je de baan niet hebt gekregen. Dit kan lastig zijn, het is immers best moeilijk om feedback te krijgen na een afwijzing. Het zal voor de werkgever ook niet perse een eenvoudige keus zijn geweest om n kandidaat te kiezen, vraag waarom de keuze op die andere persoon is gevallen.
Het is belangrijk voor jou om te horen waarom jij net aan het kortste eind getrokken heb. Hopelijk kun je er nog wat van opsteken of wellicht een bijscholing of cursus doen voor een volgende sollicitatie.
Keep calm
Blijf vooral rustig en helder nadenken en druk jezelf op het hart dat het niet het einde van de wereld is. Waarschijnlijk denk je achteraf dat het misschien wel allemaal zo had moeten zijn.
Solliciteren
Blijven solliciteren na een afwijzing kan lastig zijn, je geduld en vertrouwen wordt flink op de proef gesteld. Toch moet je erin blijven geloven dat het gaat lukken. Zeker met hopelijk wat waardevolle feedback vanuit je vorige sollicitatie. Probeer daar dan ook, waar mogelijk, actief mee aan de slag te gaan. De basis van je brief, CV en je verhaal ligt klaar dus solliciteren zal steeds sneller gaan.
Spread the word
Vaak helpt het ook om mensen te laten weten dat je een nieuwe functie zoekt, dus laat je omgeving weten waar je precies naar op zoek bent. In veel gevallen is het via via toch makkelijker om aan een baan te komen dus gebruik hiervoor je netwerk. Praat met mensen, deel het op LinkedIn en laat vrienden en familie voor je uitkijken naar vacatures.
Houd vertrouwen, want pas als je solliciteert bij het bedrijf dat jou ook wilt hebben, dan kun je pas spreken van een optimale werksituatie. Wellicht moet je tientallen sollicitatiebrieven de deur uitdoen om dit bedrijf te vinden, maar het gaat je lukken. Succes!