Je denkt zo goed bezig te zijn met gezond eten en een healthy lifestyle. Toch zijn er een aantal producten waarvan je denkt dat ze gezond zijn, maar eigenlijk veel suikers, vetten en/of calorien bevatten. Daarom zes voedingsmiddelen die je dieet of voedingsschema flink in de war kunnen gooien.
1. Vruchtensappen
Veel vruchtensappen bevatten bijna net zoveel suiker als frisdrank. Soms bevat n glas al vijf suikerklontjes. Natuurlijk denk je dan; maar er zit toch fruit in… Ja dat klopt, fruit is gezond en bevat veel vitamines en vezels die goed voor ons zijn. Helaas gaan veel van deze vitamines en vezels verloren bij het maken van het sap. Ook zijn veel sappen gewoon een geconcentreerd sap van een bepaalde vrucht wat wordt aangemaakt met water, dit bevat veel fruitsuiker. Maak bijvoorbeeld eens je eigen smoothie met vers fruit, minstens net zo lekker en je behoudt alle vitamines en vezels!
2. Mueslirepen
Een gemiddelde mueslireep bevat per 100 gram al snel 30 gram suiker, dat is dus bijna een derde van de mueslireep (!). Laat je niet misleiden door mooie verpakkingen met gezond ogende fotos. Vaak wordt er veel suiker aan toegevoegd. Wist je trouwens dat suiker meer dan 60 verschillende soorten benamingen heeft? Lees het etiket goed voordat je een mueslireep koopt of maak ze zelf. Heel makkelijk en erg lekker.
3. Kant-en-klare ontbijtgranen
Een beetje hetzelfde verhaal als bij de mueslireep; veel toegevoegde suikers, verzadigde vetten en kleur, geur- en smaakstoffen. Sommige ontbijtgranen bevatten daadwerkelijk granen zoals haver, tarwe, rogge enzovoorts. Maar er zijn er ook een paar die nauwelijks graan bevatten. Lees hier door ook goed het etiket of ga voor havermout, suikervrije muesli of Brinta classic.
4. Bruinbrood
Veel mensen denken; hoe bruiner, hoe gezonder Helaas is het tegendeel waar. Bruinbrood is vaak namelijk hetzelfde als witbrood, maar aan bruinbrood wordt moutmeel of gekarameliseerde suiker toegevoegd waardoor het brood bruin wordt. Probeer te kiezen voor volkorenbrood of speltbrood. Staat volkorenmeel/speltmeel als eerste ingredint op het etiket, dan zit je goed!
5. Maaltijdsalades
Je denkt voor een lekkere, lichte salade te kiezen met weinig calorien maar ondertussen bevat een gemiddelde maaltijdsalade zon 650 calorien (!). Even ter vergelijking, dat is meer dan een Big Mac van de McDonalds. Deze bevat namelijk 509 calorien. Maaltijdsalades bevatten vaak croutons, kaas en een calorierijke dressing waardoor de calorien al snel oplopen. Een gezondere optie; stel je eigen maaltijdsalade met bijvoorbeeld sla, rauwkost, magere vlees/vis/kip, een gekookt ei, peulvruchten, noten/zaden etc.
6. Light producten
Bij light denk je al gauw dat het gezonder is, maar light is een heel misleidend woord. Het hoeft namelijk niet meteen te betekenen dat gezonder is of minder calorien bevat. Een product mag namelijk het etiket ‘light’ hebben als het 30% minder suiker, vet of calorien bevat dan de normale versie. Sommige light producten hebben dan wel minder vet dan de normale versie, maar om toch de smaak te behouden zijn er vervolgens extra koolhydraten (vooral suikers) aan toegevoegd, waardoor het verschil in calorien erg klein is. Ook worden aan light producten vaak kleur-, geur-, en smaakversterkers toegevoegd om de smaak te behouden (bijvoorbeeld aspartaam etc.). Kies voor onbewerkte en pure producten; bijvoorbeeld een bakje magere Franse kwark met vers fruit in plaats van de light yoghurt met fruitsmaak!
Het komt er eigenlijk om neer dat er aan veel voedingsmiddelen suikers worden toegevoegd, waardoor het stiekeme dikmakers worden. Bekijk de etiketten goed en probeer zo puur en onbewerkt mogelijk te eten, dan zit je altijd goed!