5 tips voor het gebruik van kleur in je huis
08 oktober 2015 

5 tips voor het gebruik van kleur in je huis

Goede kleuren kiezen voor je interieur is nog best een klus. In dit blogbericht kleur kiezen voor je interieur vind je handvaten om aan de slag te gaan. Als je de kleuren hebt gevonden die bij jou en je interieur passen, moet je deze nog een plek geven. Wat ga je schilderen, waar plak je behang etc.

Tijdens het geven van een kleuradvies hoor ik regelmatig de zinstrofes. ‘ik wil niet te veel kleur, want dat is onrustig, of het moet niet te donker worden, want
Maar wat veel mensen vergeten is dat kleur juist rust en sfeer brengt.

Een paar kleurentips om rekening mee te houden als je je gekozen kleuren een plek wilt geven in je interieur

Tip 1: accentueren

Kleur gebruik je vooral om te camoufleren en te accentueren. Als je een kamer binnenkomt wordt je oog automatisch getrokken naar dat wat aandacht vraagt. Dit kun je gebruiken,
– want, waar wil je graag dat mensen naar kijken: geef dit een duidelijke kleur
– want, wat wil je juist dat ze niet zien: geef dit een onopvallende kleur

Tip 2: balans

Geef meubilair of wanden met een zware kleur de ruimte, sluit ze niet in met een meubel of kleur die ook veel aandacht vraagt. Zorg dat er balans is en geef het ruimte.

Tip 3: spelen met ruimte

Met kleurgebruik kun je spelen met de ruimte, je kunt het groter, kleiner, hoger of lager laten lijken. Allemaal beleving.
– Wil je een kamer langer laten lijken: schilder dan de twee langste wanden tegenover elkaar in een donkere kleur
– Wil je de ruimte breder laten lijken: schilder dan n wand in een donkere kleur en de andere in een lichte kleur
– Wil je het kleiner laten lijken: schilder dan een wand in warme of donkere kleuren
– Wil je een ruimte groter laten lijken: gebruik dan lichte of koele kleuren

eenvoudig kleurgebruik in de werkplek

Tip 4: verhoudingen

Gebruik de 60-30-10-regel. Dat betekent dat je 60% van de hoofdkleur gebruikt als de basiskleur, gebruik 30% van de tweede gekozen kleur en gebruik 10% als accentkleur voor bijvoorbeeld de accessoires of een ander accent.

vergrijsde kleuren in de zithoek

Tip 5: Licht

Licht heeft veel invloed op kleur, ieder uur van de dag zien de kleuren er weer anders uit. Als er veel licht op de donkerste muur valt, dan wordt deze nog intenser van kleur. Komt het lichtinval uit het noorden, dan maakt dit de kleuren wat koeler. Hier kun je mee spelen

Je kunt op veel manieren kleur gebruiken in je interieur. Dit hoeft niet alleen met verf of een behangetje, er zijn namelijk vele mogelijkheden te bedenken. Om je te inspireren kun je de ‘kiesboom kleurgebruik’ gebruiken. Je vindt hier een aantal ideetjes die makkelijk te realiseren zijn in ieder interieur. Ik zeg altijd: denk buiten de paden en verras jezelf en anderen, dan kun je vaak helemaal tevreden zijn met je kleurkeuze!

De kiesboom kleurgebruik PDF

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?