Om het makkelijk te maken zijn al deze 5 recepten overnight oats. Je kunt ze dus lekker een avond van tevoren maken zodat je ’s ochtends in alle drukte niet meer hoeft na te denken over je ontbijt! Wat heb je nodig voor de basis? Sowieso natuurlijk een bakje met deksel of een uitgekookt glazen potje met deksel. Daarnaast gerolde havermout vlokken, ook redelijk essentieel! Water of melk en een beetje zout.
1. Worteltjestaart oats
Ok, misschien niet het gezondste recept dat er tussen staat, maar wel ontzettend lekker! Neem hiervoor 40 gr havermout vlokken, 80 ml Griekse yoghurt en 160 ml amandelmelk (ander soort mag ook). Voeg (optioneel, maar wel het lekkerst) een eetlepel roomkaas en een snufje zout toe. Meng dit even goed door elkaar. Neem nu 1 of 2 wortels en rasp deze door het mengsel. Voeg tot slot noten naar keuze toe, gemalen kaneel en een beetje honing. Hup, in de koelkast en klaar is Kees. Als je het lekker vindt kun je ook nog wat rozijnen toevoegen, yummie!
2. Bananensplit oats
Dit is ook een topper! Je prakt een banaan en mengt dit samen met 40 gram havermout vlokken en 125 ml amandelmelk. Voeg wat zout en naar smaak kaneel en cacaosnipper toe. In de koelkast en that’s it! Eventueel kun je de volgende ochtend nog wat ongebrande en ongezouten noten toevoegen voor een extra bite!
3. Pia Colada oats
Begin je dag zoals je hem ook het liefst zou eindigen: Met een Pia Colada in de hand! Oke, oke, omdat we het hier over een ontbijt hebben laten we de alcohol achterwege. Afhankelijk van hoe dik je je havermout graag eet begin je met 160-200 ml kokosmelk (die uit het zuivelschap, niet die je ’s avonds door je Indische curry gooit) een snufje zout en zo’n 40 gr havermout. Dit zet je in de koelkast en de volgende ochtend garneer je af met, naar keuze, gedroogde of verse ananas en kokossnippers. Mocht je echt gek zijn op ananas kun je een deel van de melk vervangen door ananassap, dat maakt het lekker zoet!
4. Peanut butter jelly oats
Oh my… Pindakaas! Niet iedereen is er gek op, maar dit recept is t lekker. Wederom het basisrecept om mee te beginnen. Je kunt hier gewone melk voor gebruiken. Voeg 80 gr bevroren frambozen toe en zet in de koelkast voor de nacht. Als je klaar bent om te ontbijten maak je je havermout af met een eetlepel, ongeveer 15 gr, pindakaas of notenpasta, een klein beetje ahornsiroop en eventueel nog wat verse frambozen en/of noten. Een goed begin van de dag, toch?!
5. Pompoen oats
Iets meer werk, maar de moeite waard! Ook voor dit recept kun je gewone melk gebruiken, zo’n 150 ml. Dit meng je met 80 ml Griekse yoghurt, de 40 gr havermout en het zout. Om er lekker die kruidige smaak aan te geven voeg je naar eigen inzicht de volgende kruiden toe: Kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Wees een beetje voorzichtig met het laatste! Voeg tot slot 120 ml pompoenpuree toe en ook deze kan in de koelkast. Indien gewenst kun je ’s ochtends wat honing, noten of chocoladesnippers toevoegen en smullen maar!
De mogelijkheden zijn eindeloos, maar deze 5 toppers zijn alvast een goede basis. Eet smakelijk!