Waar vroeger je motivatiebrief bij een sollicitatie bepaalde of er ook nog naar je cv gekeken werd, is dat nu andersom. Vaak wordt door recruiters in nog geen 10 seconden besloten of je cv voldoet en aanspreekt en op grond daarvan wordt een eerste selectie gemaakt. Daarna wordt eventueel nog je motivatiebrief gelezen. Belangrijk dus om je cv eens goed onder de loep te nemen en te checken of in n oogopslag helder is wat je in huis hebt.
Wat zet je wel en wat zet je beter niet in je cv?
Hoe zorg ik ervoor dat mijn cv op de juiste stapel belandt?
Moet er een foto op mijn cv?
Zomaar een paar vragen die ik vaak hoor van loopbaanclinten. En wie kunnen er beter antwoord geven op die vragen dan de selecteurs zelf? Daarom legde ik twee recruiters veelgestelde vragen over het cv voor.
Een aantal tips die daarbij naar voren kwam, deel ik hier. Doe er je voordeel mee!
Tip 1: Maak je cv overzichtelijk. Er zijn tegenwoordig veel gratis en goedkope formats beschikbaar op internet waarmee je direct al een mooie indeling hebt. Je hoeft alleen je eigen tekst toe te voegen en klaar ben je. Wel zo makkelijk!
Wil je het toch zelf doen, zorg dan in ieder geval voor een mooie lay out en gebruik bijvoorbeeld gekleurde titelbalkjes voor elk nieuw onderdeel. Maak het niet al te bont, tenzij je op een heel creatieve functie solliciteert.
Zorg dat de lezer van je cv niet hoeft te zoeken naar info. Bij overzichtelijkheid hoort ook dat je niet relevante informatie weglaat. Vraag je steeds af of wat erin staat van toegevoegde waarde is voor de functie waarop je solliciteert. Zo niet, laat het dan weg.
Tip 2: Niet al je persoonlijke gegevens zijn van belang. Je naam, adres, e-mail, telefoonnummer en een link naar je LinkedInprofiel mogen niet ontbreken. Maar lang niet alle gegevens die vroeger standaard waren, zijn perse nodig. Maak weer een keuze in wat relevant is en wat niet. Je burgerlijke staat, geboorteplaats of in het bezit zijn van een rijbewijs zijn echt niet voor elke sollicitatie noodzakelijk. Wil je bovenien wat ruimte besparen, zet dan niet al je gegevens onder elkaar. Al je adresgegevens kunnen natuurlijk ook naast elkaar.
Tip 3: Houd bij het schrijven van je cv in de gaten wat de ander graag van jou zou willen weten. Bekijk je cv eens door de ogen van een recruiter of werkgever. Is het voor hen interessant te weten dat je een enorme kattenliefhebber bent, voeg het dan toe. Zo niet gebruik je schaarse ruimte voor iets wat er wel toe doet. Natuurlijk check je als eerste of uit je cv duidelijk blijkt dat je kunt wat er gevraagd wordt. Dat jij de aangewezen persoon voor de functie bent. Daar gaat het natuurlijk in eerste instantie om.
Extra tip: ben je actief als sporter of als trainer/coach bij de sportclub? Zeker vermelden!
Tip 4: Maak een basis cv waarin de belangrijkste informatie staat. Vervolgens pas je je cv bij elke sollicitatie aan! Benadruk je ervaring en je vaardigheden die gevraagd worden. Gebruik de sleutelwoorden die in de vacature staan. Laat zien dat jij kunt wat zij vragen. Op die manier is de kans veel groter dat je cv geselecteerd wordt. Het laat bovendien zien dat je je goed in de vacature hebt verdiept en dat je niet alleen uit formaliteit solliciteert.
Dus in plaats van je eerst uitgebreid te storten op een goede motivatiebrief, ga je vanaf nu eerst al je aandacht op je cv richten, en dus steeds weer opnieuw!
Tip 5: Een foto is niet perse noodzakelijk, maar wel aan te bevelen. Je blijft langer hangen en het schijnt voor een recruiter moeilijker te zijn om nee tegen een foto te zeggen. Handig om te weten toch?
Zorg voor een mooie, representatieve foto. Gebruik voor de herkenbaarheid dezelfde als op LinkedIn. Zorg dat je kleding en uitstraling passen bij het werk dat je zoekt. Geef er wat geld aan uit en laat een goede foto maken!
Er is natuurlijk nog veel meer te vertellen over je cv maar met deze tips kom je in ieder geval een heel eind. Ga ermee aan de slag en maak werk van je cv.
Veel succes!