4x alledaagse dingen die je te danken hebt aan NASA
20 februari 2018 

4x alledaagse dingen die je te danken hebt aan NASA

Eerder deelden we al grappige feitjes over slaap; vandaag kijken we naar een verrassende overeenkomst tussen waterfilters, brillenglazen en telefooncamera’s. Wat die dingen met elkaar gemeen hebben? Ze zijn allemaal verbeterd als gevolg van ontwikkelingen in de ruimtevaart! Lees hier hoe NASA jouw dagelijkse leven direct heeft benvloed.

1. Ergonomische matrassen en kussens

En van de belangrijkste ontwikkelingen omtrent gezonde slaap was de opkomst van traagschuim, een materiaal dat door warmte zacht wordt. Daardoor vormt het materiaal zich naar je lichaam, zodat er minder drukpunten ontstaan bij het liggen en er dus volledige ontspanning van je spieren mogelijk is. Deze uitvinding was oorspronkelijk bedoeld om in 1966 bij de lancering van de Saturnus V-raket de versnellingskrachten, die zich op het lichaam van de astronaut uitoefenen, op te vangen. Uiteindelijk is het traagschuim daar niet voor gebruikt, maar profiteren wij er vandaag de dag nog uitgebreid van – k in andere toepassingen, zoals in de zolen van je Skechers.

2. Smartphonecamera

In de jaren ’90 kreeg een team van wetenschappers door NASA de opdracht om de camera’s die destijds werden meegestuurd op ruimtemissies te verkleinen, zodat ze efficinter werden en er geld kon worden bespaard. Eric Fossum was uiteindelijk de wetenschapper die de technologie ontwierp waarop de mini-camera in onze smartphone is gebaseerd. Space selfies, anyone?

3. Krasvaste brillenglazen

Voor de ruimtevaart was het belangrijk om te zorgen dat de helm in de ruimtepakken van de astronauten zowel licht te dragen was als krasbestendig. Het is in de ruimte immers essentieel dat de astronaut goed zicht blijft houden en het materiaal bestendig is tegen harde deeltjes van buitenaf. De coating die daarvoor is ontwikkeld, wordt tegenwoordig toegepast bij krasvrije kunststof brillenglazen. Ook zonnebrillen met geavanceerde UV-filtering en blokkering voor schadelijk blauw licht baseren zich op NASA technologie. Combineer zo’n stoere zonnebril met de originele ‘Moonwatch’, het eerste horloge dat ooit op de maan werd gedragen, en je bent helemaal space proof!

4. Waterzuivering

Ook veel huishoudelijke waterfilters en centrale waterreinigingssystemen baseren zich op NASA technologie, omgekeerde osmose genaamd. In de ruimte is immers geen bron van water beschikbaar. Vandaar dat het meegebrachte water in principe eindeloos hergebruikt moet kunnen worden. Daar heb je een krachtig filter voor nodig. Bij omgekeerde osmose wordt gebruikgemaakt van een membraan (dunne laag) waar het water doorheen wordt gepompt en wat ervoor zorgt dat alle schadelijke stoffen achterblijven, zodat er alleen zuiver water overblijft.

Weer wat geleerd! Wat het menselijke ruimte-avontuur niet allemaal teweegbrengt, h? Verwerk deze weetjes eens nonchalant in een gesprek met je vrienden of die ene leuke man en je maakt meteen een belezen indruk.

Kende jij deze weetjes al? Wat vond je de verrassendste? Heb je er zelf ook een paar?

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?