15 opruimtips om je kledingkast Marie Kondo Proof te maken!
19 mei 2020 

15 opruimtips om je kledingkast Marie Kondo Proof te maken!

Heb jij chaos in je kledingkast? Ben je elke dag opzoek naar een leuk outfitje? Dit lukt niet? Opruimgoeroe Marie Kondo geeft in dit artikel 15 tips om je kledingkast te organiseren!

1. Stel jezelf vooraf een doel

Het beste resultaat krijg je door vooraf te bedenken wat jij precies wilt bereiken met je opruimsessie. Bijvoorbeeld: al jouw overtollige spullen doneren, een capsule garderobe (met enkele basis en eyecatching pieces) samenstellen of overzicht bewaren in jouw kledingkast. Vanuit een doel werk je preciezer en fijner en dat levert uiteindelijk ook meer rust op voor je innerlijke zelf. Jawel, wellicht komen deze woorden je ook bekend voor van opruimgoeroe Marie Kondo. Haar technieken kunnen we in deze blog niet achterwege laten, dus hup, door naar stap 2!

2. Opruimen per categorie

Marie Kondo stelt dat het het beste en overzichtelijkste is om spullen per categorie op te ruimen, aangezien spullen vaak door verschillende kamers in het huis verspreid liggen. Denk aan sieraden, schoenen of tassen.

3. Haal ALLES uit je kast

Tijd voor het echte werk! Haal alles uit je kledingkast(en) en leg alles neer per categorie. Verzamel daarbij ook je sneakers die bij de voordeur staan en de sieraden die nog in de badkamer liggen. Stal alles uit, zodat je echt een goed beeld krijgt van wat je hebt.

4. Start met scheiden

Maak per categorie onderscheid tussen wat je wilt bewaren, wat per direct gedoneerd kan worden aan een goed doel of wat er doorverkocht kan worden. Marie Kondo geeft hierbij als rode lijn aan: heb je het afgelopen jaar/jaren niet gedragen? Dan kan het weg. Ja, ook die items die nog in je kast hangen onder het mom wie weet handig voor carnaval, een feest, later, ooit pas ik het weer. Wees consistent en hard: je hebt niet alles nodig!

5. Verlies je doelen niet uit het oog

Houd je doel in het achterhoofd bij het opruimen. Wil je meer overzicht in je kledingkast? Dan is het misschien nodig om een aantal paar schoenen van die 35 verschillende soorten weg te gooien! Loop per categorie na wat in je doel past, wat je niet gebruikt en

6. Luister naar je gevoel

Weer een praktische tip van Marie: alles in je huis (en kast!) moet je vreugde brengen. Loop elk item in je kast na en vraag je af of naast of je het de afgelopen periode gedragen hebt, het item je ook ECHT gelukkig maakt. Draagt die ene jeans daar toch niet aan bij? Weg ermee!

7. Deel je kast in op seizoen

Als je het nog niet deed: deel je kast in per seizoen. Stop alle truien, winterjassen en winterse accessoires in opruimbakken, koffers of vaccuumzakken en stal ze op zolder. Tot over een paar maanden! Nu is het tijd om ruimte te maken voor je zomerse garderobe. Zo houd je het overzichtelijk en oogt je kast ook meteen minder vol.

8. Bewaar de juiste basics

Van basics kun je nooit genoeg hebben, toch? Een werkzame garderobe bestaat uit goede basics die je kunt combineren met een groot deel van je statement items. Investeer in goede basics en bewaar deze op een centrale plek in je kast.

9. Richt je kast logisch in

Is het wel zo handig om al je blousejes daar op te hangen? Liggen die tops daar wel handig? Zorg ervoor dat je een fijne kast hebt die je goed in kunt richten, zodat jij niet als een blinde mol s ochtends doorheen hoeft om op zoek te gaan naar je favoriete T-shirt. Is je kast te klein of eigenlijk niet fijn in te delen? Je kunt een betaalbare kledingkast kopen, waardoor het een stuk overzichtelijker wordt allemaal. Het hoeft niet duur te zijn en hoe snel heeft het zich terugbetaald als jij in je kast WEL de structuur en het overzicht kan vasthouden?

10. Pas de Marie Kondo rol techniek toe

Als het goed is heb je nu een goede kast, inrichting en de items over die nog een plekje verdienen in jouw garderobe. Heb jij lades in je kast? Pas de Marie Kondo rol techniek toe! Rol je tops, shirts en rokjes op en bewaar ze staand, zodat je in een oogopslag ziet waar wat ligt! Dit zorgt voor veel meer overzicht dan een stapel shirts en voorkomt de nodige graafwerkzaamheden.

11. Werk met bakjes en ladenscheiders

Maak het jezelf zo makkelijk en overzichtelijk mogelijk. Scoor bijvoorbeeld bij Ikea ladenscheiders waarmee jij met n item zorgt voor meer overzicht in je sokken-, ondergoed- of accessoires la.

12.  Investeer in goede kledinghangers

Heb je een ratjetoe aan hangers? Ga voor praktische hangers waar je wat aan hebt. Denk aan speciale broekenhangers voor je pantalons en stevige exemplaren voor je colberts. Ga voor een eenheid in kleuren en type hangers voor meer rust in je kast.

13.  Laat je items stomen

Heb je geïnvesteerd in duurzame en kwalitatieve items? Behandel ze goed en laat ze zo nu en dan stomen.

14. Bewaar nieuwe outfits op een makkelijke plek

Doe je tijdens het opruimen ideeen op voor nieuwe outfits? Maak er een foto van en bewaar ze in een apart mapje op je telefoon! Ideaal voor de ochtenden zonder outfitinspiratie.

15. Wees kritisch op nieuwe aankopen

Enne, wees een beetje kritisch als je gaat shoppen en voorkom dat je er weer een bomvolle kledingkast zonder overzicht voor terugkrijgt. Vraag jezelf ala Marie Kondo of je er nou ECHT blij van wordt en trap niet in deze 5 veelvoorkomende fouten tijdens het shoppen!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?