Ik ben verlegen, hoe maak ik nieuwe vriendinnen?
14 februari 2021 

Ik ben verlegen, hoe maak ik nieuwe vriendinnen?

Vraag

Vanuit onze leden krijgen we wel eens de vraag: “Hoe kan ik vrienden maken als ik verlegen ben?”. In feite worden daarbij eigenlijk 2 vragen in n gesteld:

 1. Hoe kan ik vrienden maken?
 2. Ik ben verlegen, hoe kan ik me meer op mijn gemak voelen in sociale settings?

Het goede nieuws is dat er heel veel verlegen vrouwen met vriendinnen zijn, dus het is zeker mogelijk om sociale contacten aan te gaan. Al zou het op de langer termijn beter zijn om aan het werk te gaan met de verlegenheid, zijn er ook al wat dingen die je nu kunt doen om alvast nieuwe contacten te leggen.

Invloed van de verlegenheid

Allereerst is het belangrijk om inzichtelijk te hebben hoe die verlegenheid invloed heeft op vriendinnen maken. Vaak spelen deze drie punten daarbij een belangrijke rol:

 1. Je vindt het lastiger om gesprekken te starten, zeker in grotere groepen
 2. Je vindt het lastiger om over koetjes en kalfjes te praten
 3. Mocht er een klik zijn met iemand, dan vindt je het lastig om diegene te vragen om nog een keer af te spreken of om gegevens uit te wisselen

In veel gevallen is het wel zo dat wanneer je iemand beter leert kennen, het ergste van de verlegenheid meestal achter de rug is. Het zegt namelijk vaak niks over je persoonlijkheid of over je communicatie skills, maar is het de verlegenheid zelf die ervoor zorgt dat je blokkeert.

Wat kun je doen?

Er zijn een aantal dingen die je eraan bijdragen dat het maken van nieuwe contacten makkelijker maakt. Hieronder zullen wij er een aantal noemen die je op weg kunnen helpen.

1. Kies goede setting

Als je nieuwe contacten wilt opdoen, zorg dat je een plek opzoekt waar mensen komen die open minded zijn. Denk hierbij aan lezingen over bepaalde onderwerpen die je interesseren, een yogales of andere activiteiten die in de buurt georganiseerd worden. Het is ook een goed idee om je aan te sluiten bij een cursus of club waar jij interesse in hebt, bijvoorbeeld schilderen, fotografie of naailessen. Hierdoor zie je gedurende een langere periode wekelijks dezelfde mensen. Zo kun je elkaar eerst een beetje aftasten en bovendien deel je al een gemeenschappelijke interesse.

Natuurlijk kun je ook bij ons op de site een account aanmaken, je weet zeker dat iedereen op Vriendinnen Online open staat om nieuwe vriendinnen te zoeken. Dat werkt drempelverlagend. Bovendien kun je het eerste contact van achter je computer leggen en dat is vaak ook weer wat makkelijker. Je kunt vervolgens vragen of de persoon in kwestie zin heeft om 1 op 1 bijvoorbeeld een koffie te doen of je gaat een keertje mee met 1 van de groepjes die ontstaan op het forum. Iedereen zal elkaar bij de ontmoeting moeten leren kennen dus iedereen zit in hetzelfde schuitje.

2. Postieve mindset

Zorg dat je de afspraak of het gesprek ingaat met een positieve mindset. Denk aan een goede uitkomst en voer gesprekken met een positieve insteek. Ga bijvoorbeeld niet klagen over ‘hoe luidruchtig het is’, maar zeg liever: “Wat een leuk plekje is dit, ben jij hier wel eens eerder geweest?”. Zorg ook te allen tijde dat je negatief over jezelf praten vermijdt, dit zal een ander meteen oppikken en wegjagen. Bedenk liever wat jij de ander te bieden hebt (een luisterend oor, loyaal, gezellige vriendin) en houd dat in gedachten.

3. Gespreksonderwerpen

Voor iemand die verlegen is, is het vaak lastig om over koetjes en kalfjes te praten. Zorg daarom dat je altijd 3 leuke verhalen paraat hebt, die je kunt vertellen. Bijvoorbeeld toen je vorig jaar bijna het vliegtuig had gemist omdat je je een uur in de tijd vergist had of hoe je buurvrouw een inbreker betrapt heeft. Houd ook een lijstje van onderwerpen of vragen in je hoofd, waar je over kunt praten. Bijvoorbeeld:

 • Waar ken jij … van? (mits je op een verjaardag bent)
 • Waarom heb jij je aangemeld bij Vriendinnenonline (mits je elkaar via de site ontmoet)
 • Heb je kinderen?
 • Wat voor werk doe je?
 • Heb je huisdieren?
 • Waar woon je?
 • Wat kijk je op Netflix?
 • Luister je weleens podcasts?
 • Heb je … gezien (serie of programma die je net gekeken hebt)

4. Luisteren

Grote kans is dat jij niet helemaal op je gemak bent om het hoogste woord te voeren. Zet daarom jouw sterke kant in: Het luisteren naar anderen. Over het algemeen praten mensen graag over zichzelf en dus vinden ze het heerlijk als er iemand is die goed kan luisteren. Focus je in het gesprek dan ook op de ander en stel inhoudelijke vragen over hetgeen dat de ander met je deelt.

5. Vragen om af te spreken

Ok, je eerste stappen zijn gelukt. Je hebt met iemand een gezellig gesprek gehad. Hoe zorg je ervoor dat jullie nog eens afspreken? Vaak helpt het om iets voor te stellen om te gaan doen dat jullie beide interesseert. Stel, je hebt het in het gesprek gehad over wandelen, stel dan voor om eens naar een mooi bos te gaan. Houden jullie van festivals, stel dan voor om een keertje naar een festival te gaan. Zo kun je ook afspreken om een kookclub te starten, spelletjesavond te houden, naar de bios te gaan of samen naar een bepaald concert of theater te gaan.

Het is makkelijker om het tijdens het gesprek te vragen dan achteraf. Stel jullie houden allebei van cabaret, zeg dan wanneer jullie het erover hebben: “Vind je het leuk om samen een keer naar Toomler te gaan?”. Dan heb je alvast een goede aanleiding tot een volgende uitnodiging. Als diegene dan aangeeft dat leuk te vinden, zeg dan dat jij het even uitzoekt wanneer het kan en dat je haar wat data appt. Vervolgens wissel je nummers uit en voil! Je kunt de volgende dag dan nog een berichtje sturen in de trant van: “Gezellig je gister ontmoet te hebben, ik ga even wat data uitzoeken voor Toomler en app je binnenkort even. Groetjes …”.

6. Stap vaker uit je comfortzone

Hoe clich het ook klinkt, oefening baart kunst. De eerste keer dat jij alleen naar een onbekende setting gaat, een gesprek met een onbekende start of iemand voorstelt om nog eens af te spreken, zal heel onwennig aanvoelen. Hoe vaker je uit je comfortzone stapt, hoe makkelijker het zal gaan. Dus blijf dit doen, het zal je zeker helpen. Succes!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen